Senternovem


02-11-2007 | Zonneboileractie woningcorporatie uit Leerdam succes

Ruim 30% van de huurders reageerde positief op het aanbod van CWL Woningbeheer uit Leerdam om een zonneboiler te plaatsen in hun huis. Het proefproject richtte zich op 250 van de in totaal 4800 woningen van de corporatie. Bij deze 250 woningen wordt groot onderhoud uitgevoerd. Onder andere de keuken, de douche en het toilet worden verbeterd. De huurders kunnen kiezen uit extra opties, een zonneboiler is één van die opties. Als een bewoner kiest voor een zonneboiler betekent dat een maandelijkse huurverhoging van EUR 10,-. Het verwachtte rendement van de zonneboiler door verlaging van de energiekosten is EUR 120,- per jaar. De plaatsing van de zonneboiler is voor de huurder dus vooralsnog kostenneutraal. Maar bij stijging van de energieprijzen levert de zonneboiler huurders geld op. "Voor ons was de wereldwijde klimaatproblematiek de belangrijkste reden om zonneboilers aan onze huurders aan te bieden", vertelt Hans van Hees van CWL Woningbeheer.

"Het leuke is dat ook een deel van onze klanten het milieu belangrijk vindt. Zelfs een tweepersoons koos voor een zonnboiler, terwijl hier het rendement lager ligt dan bij een gezinshuishouden. Mensen gaven aan niet alleen voor het financiële voordeel te gaan, maar ook voor het milieu."

De renovatie van de eerste 91 woningen is inmiddels afgerond. De aanpak van nog 152 woningen vindt op dit moment plaats. Het gaat om woningen die in de jaren zeventig zijn gebouwd. "Het leuke is dat we nu aanvragen krijgen van huurders dat ze alsnog een zonneboiler willen, omdat ze van buurtbewoners horen dat het goed bevalt.

Proefproject
In eerste instantie wilde CWL Woningbeheer bij het plaatsen van de zonneboilers gebruikmaken van subsidie. Er is ook een aanvraag gedaan in het kader van de `Tijdelijke subsidieregeling CO2-reductie Gebouwde Omgeving 2006'. Maar voordat die subsidie werd toegekend besloot CWL Woningbeheer eerst een proefproject uit te voeren. "We wilden voor het proefproject niet afhankelijk zijn van subsidie. Met het proefproject wilde we ervaring opdoen. We waren vooral benieuwd naar de reactie van de bewoners," vertelt Van Hees.

Vervolg onzeker
Hoewel het proefproject een succes is, is nog niet duidelijk of het aanbod van een zonneboiler ook voor alle 4800 woningen van de corporatie gaat gelden. "Bij een respons van ongeveer 30% zouden we nog 1000 zonneboilers kunnen plaatsen. Maar dat kost ons ongeveer EUR 2 miljoen, alleen al aan installatiekosten. We hoopten dat we daarvoor gebruik zouden kunnen maken van de subsidieregeling CO2-reductie. In principe hebben we een bedrag toegekend gekregen. Maar het probleem is dat één van de eisen van de subsidieregeling is dat er twee maatregelen genomen moeten worden. Wij hebben ons bezit al aardig op orde met combiketels en dubbel glas en daarom is het lastig een tweede maatregel te nemen op het gebied van energiereductie. Dat is jammer, want het plaatsten van 1000 zonneboilers levert een aardige CO2-reductie op. En daar is de regeling toch voor bedoeld."