Senternovem


02-11-2007 | Helft woningen Werkendam naar label A of B in 2012

Vier jaar geleden heeft Woonservice Meander uit Werkendam bij al haar 2300 woningen in de gemeente Aalburg, Werkendam en Woudrichem een Energie Prestatie Advies (EPA) laten uitvoeren. Doel daarvan was het in kaart brengen van de energieprestatie. "Natuurlijk wisten we ook toen al dat we in het kader van de `Europese richtlijn energieprestatie gebouwen' op termijn te maken zouden krijgen met het labelen van ons bezit", vertelt Ap van Toor, directeur van Woonservice Meander. "Maar dat was niet de directe aanleiding om de EPA's te laten uitvoeren. "De energieprestatie van de woningen verschilde nogal. Aan met name het oudere bezit viel nog veel te verbeteren wat het energieverbruik betreft. Daar is Meander sinds het uitbrengen van de EPA's druk mee bezig. De doelstelling is daarbij dat in 2012 50% van de bestaande woningen een energielabel A of B heeft. Inmiddels wordt bij het adverteren voor woningen in de krant het energielabel al vermeld.

Als woningcorporatie hebben we energiebesparing hoog in het vaandel staan. Bij nieuwbouw nemen we al jaren maatregelen om het energieverbruik terug te dringen, zoals bijvoorbeeld het toepassen van warmtepompen. Maar we beseften ons dat er juist in de bestaande bouw nog veel te besparen valt. Daarom hebben we beleid ontwikkeld om de energieprestatie van ons bestaande woningbezit te verbeteren. De eerste stap was het laten uitvoeren van de EPA's. Je moet immers eerst weten wat de stand van zaken is, voordat je een keuze kunt maken voor rendabele maatregelen.

Van Toor merkt dat huurders wel aandacht hebben voor het energieverbruik van een woning. Het energielabel is daarbij een handig hulpmiddel omdat het op eenvoudige wijze duidelijk maakt of een woning energiezuinig of energie onzuinig is. Mensen kunnen dan een inschatting maken van de energiekosten en die meenemen in hun totale woonlasten. Het labelen van het bezit helpt ook bij afspraken met de gemeente, vertelt Van Toor. "We hebben een duurzaamheidsconvenant, het "Nieuw Altena's Peil", afgesloten met de drie gemeenten. Met de energielabels kun je goed laten zien wat de uitgangspositie is en ook de verbeteringen in de looptijd van het convenant worden duidelijk."

Aanpassingen bij mutaties
Bij Meander vinden ongeveer 130 mutaties per jaar plaats. In deze woningen worden voor de volgende huurder er intrekt, maatregelen genomen zodat deze huizen grotendeels in label A of B komen te vallen. Het gaat om maatregelen als isolatie, vervanging van de cv-ketel door een hr-ketel en het plaatsen van isolatieglas. Voor een deel van deze maatregelen wordt een huurverhoging berekend.Van Toor: "We moeten ook uitkijken dat woningen in dezelfde categorie geen concurrent van elkaar worden door een te groot verschil in huurprijs. Bij planmatig onderhoud worden zoveel mogelijk energiebesparende werkzaamheden uitgevoerd. Indien we constateren dat daarmee het gestelde doel niet bereikt wordt, worden extra energiebesparende maatregelen in de begroting opgenomen."

Gewoon beginnen
"De maatregelen hoeven niet op korte termijn rendabel te zijn", vertelt Van Toor. "Maar we kijken wel goed naar het effect van de maatregelen op langere termijn. De investering moet wel een zo groot mogelijke energiebesparing opleveren." Op dit moment loopt Meander iets achter op de doelstelling die ze zichzelf heeft gesteld. Maar er zijn plannen om verbeteringen sneller door te voeren. "Ik ben wel blij dat we al drie jaren geleden begonnen zijn", vertelt Van Toor. "We maken het onszelf niet altijd even gemakkelijk, maar we vinden dat maatschappelijk ondernemen verder gaat dan het bouwen van sociale en betaalbare woningen. Het realiseren van maatschappelijke doelen zoals energiebesparing en CO2-reductie horen daar ook gewoon bij. En je kunt wel wachten tot het een wettelijke verplichting is, maar het is beter om maar gewoon te beginnen."