Ingezonden persbericht


Viadeo ondersteunt Google OpenSocial-toolkit

Drie miljoen Viadeo-leden profiteren van API's voor bouw online sociale applicaties

Amsterdam, 2 november 2007 ­ Viadeo, een van de grootste sociale netwerken voor zakelijk gebruik ter wereld, ondersteunt OpenSocial, de nieuwe Google-toolkit voor de bouw van sociale netwerken. Met deze toolkit legt Google de basis om sneller en eenvoudiger sociale applicaties voor het internet te bouwen. Viadeo is het enige Europese sociale netwerk voor zakelijk gebruik, dat vanaf het begin betrokken is bij de ontwikkeling van OpenSocial.

Met drie miljoen leden (1,8 miljoen in Europa en 1,2 miljoen in China) is Viadeo een van de grootste sociale zakelijke netwerken in de wereld. Viadeo is enthousiast over open source en open internet. Om die reden omarmt het bedrijf de baanbrekende OpenSocial-software van Google. De applicaties die ontwikkelaars op basis van de Application Programming Interfaces (API's) binnen OpenSocial bouwen, draaien op iedere website die OpenSocial ondersteunt. Door te kiezen voor OpenSocial, ondersteunt Viadeo innovatie. Bovendien krijgen de drie miljoen leden van het sociale netwerk van Viadeo nu sneller toegang tot een groot aantal nieuwe applicaties.

Viadeo is het enige Europese sociale netwerk voor zakelijk gebruik, dat vanaf het begin betrokken is bij de ontwikkeling van OpenSocial. Het is tevens het eerste sociale netwerk dat volledig geschikt is voor OpenSocial. Ontwikkelaars van Viadeo werken op dit moment al aan OpenSocial-applicaties, zoals bij 'Viadeo Question & Answer'. Daarmee kunnen leden een vraag stellen die iedereen in het netwerk kan beantwoorden. Viadeo realiseert zich echter dat geen enkele organisatie in haar eentje alle applicaties kan ontwikkelen voor zo'n enorm ledenbestand. Dit is de reden waarom Viadeo de API's voor OpenSocial implementeert. Viadeo verwacht dat softwareontwikkelaars nieuwe applicaties voor de Viadeo community gaan maken voor relatiebeheer, analyses voor aandelenbeurzen en specialistische tools voor specifieke verticale markten.

Dan Serfaty, CEO van Viadeo: "Ons netwerk groeit ongelooflijk hard, er komen elke dag zo'n 7.000 nieuwe leden bij. Er is veel vraag naar nieuwe applicaties binnen ons netwerk, waarmee we de gebruikerservaring verder kunnen verbeteren. Door ons netwerk geschikt te maken voor OpenSocial, willen we innovatie in de community stimuleren. OpenSocial biedt ontwikkelaars maximale vrijheid doordat ze applicaties kunnen bouwen, die op meerdere sites tegelijkertijd werken. Het gevolg is dat ze een veel groter publiek bereiken. Dit is geweldig nieuws voor Viadeo-leden, zij profiteren vanaf nu van meer toepassingen en een nog betere zakelijke en sociale netwerkervaring."

OpenSocial is een verzameling van API's en bedoeld voor het bouwen van sociale applicaties op internet. Doordat voor OpenSocial gebruik wordt gemaakt van standaard-API's, kunnen ontwikkelaars hiermee sociale applicaties bouwen voor meerdere websites. Daarnaast kan iedere website OpenSocial implementeren en sociale applicaties hosten. OpenSocial biedt krachtige en veelomvattende mogelijkheden voor online sociale netwerken doordat ontwikkelaars hun applicaties makkelijker kunnen bouwen en distribueren. Bovendien beschikken gebruikers sneller over nieuwe applicaties op steeds meer sociale netwerken en webapplicaties. Meer informatie is te vinden op code.google.com.

###

Over Viadeo
Viadeo is een van de grootste zakelijke sociale netwerken ter wereld en heeft ruim drie miljoen leden (1,8 miljoen in Europa en 1,2 miljoen in China via Tianji; www.tianji.com). Zij gebruiken Viadeo om online in contact te komen met potentiële klanten, leveranciers, businesspartners, werkgevers en werknemers in de hele wereld. Viadeo is in 2003 opgericht als privénetwerk van 200 ondernemers. Zij waren van mening dat het online delen van businesskennis en oplossingen voor dagelijkse problemen grote voordelen kunnen opleveren. In 2004 werd het netwerk publiekelijk toegankelijk en groeide binnen een jaar naar een miljoen gebruikers. Gebruikers kunnen profielen aanmaken in het Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Duits, Portugees, Italiaans en Chinees.