Rechtbank Amsterdam


Vonnis in kort geding Koninklijk Huis vs vereniging Martijn

De Voorzieningenrechter te Amsterdam verbiedt vereniging van pedofielen Martijn foto's van kinderen van leden van de koninklijke familie te publiceren.
Door het publiceren van die foto's wordt inbreuk gemaakt op het portretrecht van die kinderen en op de persoonlijke levenssfeer van die leden van de koninklijke familie.

Daarbij heeft de voorzieningenrechter het karakter van de website van Martijn in aanmerking genomen.
Velen in de samenleving keuren de inhoud van die website af en niemand hoeft te dulden dat zijn foto of een foto van zijn kind zonder zijn toestemming op die website wordt geopenbaard zonder dat hijzelf of het openbaar belang daartoe aanleiding geeft.
De voorzieningenrechter heeft het verweer van Martijn dat zij niet zelf maar iemand anders de foto's op haar forumpagina heeft geplaatst, zodat zij zelf niet onrechtmatig heeft gehandeld, verworpen.

Volgens de voorzieningenrechter dient de eigenaar of beheerder van een website als die van Martijn er op bedacht te zijn dat bezoekers misbruik van de door haar geboden publicatiemogelijkheid kunnen maken en dient zij daarom maatregelen te treffen die dat misbruik kunnen voorkomen.

LJ Nummer

BB6926

Bron: Rechtbank Amsterdam Datum actualiteit: 2 november 2007 Naar boven