Gemeente Urk

Urk loopt voorop bij vaststellen locatiebeleid

Deze maand is de Gemeentelijke Visie op de Vestigingslocaties (GVV) door de Provincie Flevoland vastgesteld. De gemeente Urk loopt hiermee voorop bij het vaststellen van dit nieuwe instrument. De GVV geeft een visie van vestigingslocaties waarin het beoogde locatietype van huidige en toekomstige werklocaties in de gemeente wordt weergegeven. De visie is bepalend voor beoordelen van de ruimtelijke plannen van de gemeenten, waar het locaties voor bedrijven, kantoren en voorzieningen betreft.

De gemeente Urk heeft op al haar bedrijventerreinen een gemengde bedrijvenbestemming. Een nadere uitsplitsing in kantorenlocaties, hoogwaardige bedrijven, industrie, detailhandel e.d. ontbrak. Met het oog op de veranderende economische structuur heeft de gemeente nu een instrument waarmee de vestiging van bedrijven beter geregeld wordt. Voor kantoren, verschillende typen bedrijven en industrie worden specifieke locaties aangewezen.

Binnen de Urker economie is er een sterke verandering in de visserij sector, van productie naar verwerking en veredeling van vis. Daarnaast is er een toenemende kwalitatieve instroom van arbeidskrachten, waarvoor geschikte werkgelegenheid aanwezig moet zijn. Met het nieuwe locatiebeleid is Urk voorbereid op deze ontwikkeling en kunnen de vestigingslocaties op een (arbeids)markt gerichte manier uitgegeven worden. De vestiging van dienstverlenende bedrijven, groothandel en industrie vindt binnen vooraf vastgestelde kaders plaats.

De visie is in zijn geheel te lezen op de gemeentelijke website visie&beleid, bestemmingsplannen.