Gemeente Deventer


Nadruk op participatie armoedebestrijdingsbeleid werkt

Het armoedebestrijdingsbeleid van de gemeente Deventer gedurende de afgelopen vier jaar is succesvol gebleken en wordt vrijwel onveranderd voortgezet. Dat blijkt uit de evaluatie `Armoedebestrijdingsbeleid 2004-2007, Meedoen in Deventer.'

Het beleid richtte zich in toenemende mate op maatschappelijke participatie, op meedoen in Deventer en minder op de financiële kant van armoede. Die lijn wil het college de komende vier jaar voortzetten. Het aantal mensen dat weer gaat meedoen door Rechtop! moet de komende jaren verder stijgen.

Verder worden de langdurigheidstoeslag en de bijdrageregeling voor ouderen vereenvoudigd en gaat de subsidie voor Leergeld omhoog. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders voor aan de gemeenteraad. De Cliëntenraad ondersteund dit voorstel en doet enkele aanvullende aanbevelingen.

Extra investeren
Deventer is een van de weinige Nederlandse gemeenten die het beschikbare budget voor lokale armoedebestrijding ook werkelijk volledig aan dat doel besteedt. Naast de vier ton die de gemeenteraad sinds 2004 extra beschikbaar stelde voor armoedebestrijding, is er sprake van een oplopende overschrijding van het budget.

Die extra kosten kunnen maar voor een klein deel worden bekostigd uit extra middelen van de Rijksoverheid. Voor de komende jaren is daarom structureel ruim vier ton per jaar extra nodig.

Langer zelfstandig kunnen blijven
Bijzondere bijstand blijft een belangrijk instrument om te voorzien in situaties waarbij geen enkele andere regeling of verzekering meer aanspreekbaar is, terwijl het wel duidelijk is dat er een individueel probleem met geld moet worden opgelost. Bijzondere bijstand kan daarmee ook belangrijk zijn om mensen in staat te stellen langer zelfstandig te kunnen laten wonen.

Regeling te moeilijk
Mensen die langdurig van een minimum inkomen moeten rond komen, kunnen aanspraak maken op `Langdurigheidstoeslag'. Hiervan is minder gebruik gemaakt dan verwacht. In 2005 en 2006 heeft deze regeling 70 duizend euro minder gekost dan begroot. De regeling is erg ingewikkeld. Het college wil de regeling vereenvoudigen en beter onder de aandacht brengen.

Leergeld voorziet in behoefte
De Stichting Leergeld is sterk gegroeid en voorziet in een grote behoefte in Deventer. Ruim duizend kinderen hebben er in 2006 gebruik van gemaakt, tweeënhalf keer zoveel als in 2005. Leergeld kent inmiddels een aantal lokale sponsors maar heeft de komende jaren nog subsidie van de gemeente nodig.

Snelle stijging Rechtop!
De Rechtop! regeling die mensen in staat stelt lid te worden van een sportvereniging of muziekvereniging, cursussen te volgen, de krant te lezen en nog veel meer, laat een grote stijging zien en telt inmiddels bijna 1200 gebruikers.

Rechtop! heeft in korte tijd een grote stijging doorgemaakt. De Rechtop! beweging kent een snelle toename van ambassadeurs, vrijwilligers en vrienden die samen allerlei maatschappelijke activiteiten organiseren. Activiteiten die worden mogelijk gemaakt door vele Deventer instellingen en bedrijven. Wensen van Deventenaren werden vervuld:

Er is een kindercafé opgericht in de Vijfhoek en er wordt gestart met een kookcursus voor mannen die niet kunnen koken; project `keukenprins'. Rechtop! mag rekenen op veel belangstelling en wordt meer en meer een netwerkorganisatie van mensen, instellingen en bedrijven. In totaal zijn er 48 mensen actief en ook dat aantal stijgt flink door.

Bevordering gebruik voorzieningen
De Stichting Ouderenwerk Deventer voert in opdracht van de gemeente huisbezoeken uit bij senioren in de stad. Zij brengen daarbij voorzieningen onder de aandacht die voor hen van belang zijn. Bijvoorbeeld bijzondere bijstand en de ziektekostenverzekering die de gemeente in samenwerking met Salland verzekeringen aanbiedt (Salland optimaal).

Bijdrageregeling
De gemeente ken al jaren twee bijdrageregelingen voor senioren. De bijdrageregeling voor de vervanging van duurzame gebruiksgoederen (455 euro per drie jaar) en een regeling voor deelname aan maatschappelijk verkeer. De hoogte van die regeling is 115 euro per jaar en 70 extra als aantoonbaar kan worden gemaakt dat er meer kosten worden betaald. Die regeling wordt vereenvoudigd en vervangen door een bedrag voor iedereen die er voor in aanmerking komt, een bedrag van 150 euro. Hierdoor wordt de regeling eenvoudiger en ook efficiënter uitvoerbaar.

Cliëntenraad stemt in
De Cliëntenraad, voor de belangen van de minima, stemt in met de voortzetting van het beleid en doet daarnaast enkele aanbevelingen. Zij willen dat minima in staat worden gesteld digitaal mee te blijven doen, ook omdat de overheid snel digitaliseert. Verder wil de Cliëntenraad partner worden in Rechtop! en willen ze een grote bereik van Rechtop! realiseren door meer publiciteit. Het college onderschrijft deze aanbevelingen en zal ze overnemen in de uitwerking van de plannen.

Publicatiedatum: 2-11-2007

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 2 november 2007