Dienstenbond CNV

Nieuws

2 november 2007

CAO onderhandelingen ABN AMRO gestart


Gisteren hebben CNV Dienstenbond en andere vakorganisaties overleg gevoerd met ABN AMRO over de nieuwe CAOs (reguliere en Employability CAO) vanaf 2008. Beide partijen (werkgever en vakbonden) hebben hun voorstellen aan elkaar toegelicht. De daadwerkelijke CAO-onderhandelingen beginnen naar verwachting op 19 november a.s.

Tevens is er een presentatie gehouden over (het functioneren van) het Employability Center (EC) voor zowel vakbonden als hun kaderleden. De betrokken deskundige van het EC deed voorstellen ter verbetering van het succesvol plaatsen van boventallige medewerkers. Hierbij valt te denken aan: het (financieel) prikkelen van de betrokken medewerkers om sneller een baan te vinden; doorgaan dan wel ontwikkelen van nieuwe methodes om mensen beter te kunnen bemiddelen, zoals Shop and Go en people on Move.

Met gemengde gevoelens ging CNV Dienstenbond het CAO-overleg in. De omstandigheden waarin ABN AMRO op dit moment verkeert en logischerwijs waarin dit overleg plaatsvond zijn op zon minst bijzonder te noemen. Het feit dat ABN AMRO nu een nieuwe eigenaar heeft, was voor ons even afwachten in hoeverre zon ontwikkeling (voelbare) invloed aan de overlegtafel zou hebben. Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat die gemengde gevoelens ook bij u aanwezig zijn. Onder welke paraplu u binnenkort wel/niet verdergaat, welke regelingen en arbeidsvoorwaarden op u van toepassing zullen zijn, zijn onder meer vragen die momenteel nadrukkelijk bij u leven. Hoe het ook zij, beide partijen spraken hun intentie uit om de huidige CAO-onderhandelingen tot een goed einde te willen brengen. Wij hebben dat overleg dan ook als constructief ervaren.

Ontslagpremie Rijkman Groenink
CNV Dienstenbond heeft gisteren zijn standpunt herhaald dat de ontslagpremie van 4,3 miljoen voor Rijkman Groenink en nog eens 22 maandsalarissen bovenop de bijna 20 miljoen die Groenink eerder incasseerde voor de verzilvering van zijn opties en aandelen in geen enkele verhouding staat met de geleverde prestatie. Dit is op geen enkele manier uit te leggen aan de werknemers.

Al eerder riep CNV Dienstenbond de gewezen voorman van ABN AMRO op een gebaar te maken naar zijn personeel. Eerder gaf Leo van Wijk (voormalige topman van KLM) in de moeilijke tijden een substantieel deel van zijn beloning terug aan zijn werknemers. Jan Bennik (topman Numico) deed dat ook kortgeleden toen hij een belangrijk deel van zijn 90 miljoen teruggaf aan goede doelen. Wij hopen dat die voorbeelden Groenink zullen inspireren.

Daarnaast eiste CNV Dienstenbond bij de opening gisteren van de CAO-onderhandelingen bij ABN AMRO een overnamebonus voor het personeel. CNV Dienstenbond vraagt van de werkgever als bonus een maandsalaris per werknemer met een minimum van 3000 euro.

Wij rekenen op u!
Mocht u naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met bestuurder Ahmed Kansouh (tel: 023-5651052 of e-mail: a.kansouh@remove-this.cnvdibo.nl