Google, Tom Tom en Tele Atlas in het onderwijs
02/11/2007 13:01
KNAG
Tom Tom en Google Earth zijn in onze samenleving niet meer weg te denken. Digitale kaarten en Geografische Informatiesystemen (GIS) worden steeds belangrijker. Wereldwijd een groeisector van betekenis, waaraan Nederland met bedrijven als Tom Tom en Tele Atlas binnen haar grenzen aanzienlijk bijdraagt en waarbij het goed garen spint. Samen met bijvoorbeeld biotechnologie wordt de sector van digitale kaarten gezien als zeer innovatief met enorme maatschappelijke impact. Aan geo-informatici is overigens nu al een groot tekort in Nederland.
Logisch dat ook leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs leren werken met digitale kaarten en GIS. Joop van der Schee, bijzonder hoogleraar Onderwijsgeografie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, gaat in zijn oratie 'Gisse leerlingen' vanmiddag in op dit belang voor het onderwijs.
Google Earth en EduGIS, een speciaal voor het onderwijs ontwikkeld leermiddel voor digitaal kaartgebruik, worden al door heel wat leraren in de klas gebruikt. Aardrijkskundeonderwijs is bij uitstek het vak om gisse leerlingen op te leiden. Gisse leerlingen kunnen eenvoudige ruimtelijk-technische handelingen uitvoeren, beschikken over geografisch besef en kunnen een brug slaan tussen theorie en praktijk. De integratie van GIS, geografisch besef en veldwerk in het onderwijs biedt leerlingen de mogelijkheid de wereld om hen heen te ontdekken, kritisch mee te denken over de planeet aarde en zich voor te bereiden op beroepen waarin geo-informatie een belangrijke rol speelt.
http://www.knag.nl/771.0.html