Gemeente Boarnsterhim


Zweedse contacten voor OSG Sevenwolden

In de eerste week van november 2007 (5 november) brengt een delegatie docenten van OSG Sevenwolden, locatie Grou-Akkrum, een bezoek aan Zweden. Dit bezoek is bedoeld als nadere kennismaking met de Kyrkerörsskolan in Falköping. Beide scholen bereiden een uitwisselingsproject voor en zullen het concrete lesprogramma in Zweden uitwerken. De gemeente Boarnsterhim steunt het initiatief van OSG Sevenwolden van harte. De docenten zullen middels een brief van burgemeester P. Schadd-de Boer de hartelijke groeten aan haar collega in Zweden overbrengen. Ook ontvangt de Zweedse delegatie een leuke attentie van het gemeentebestuur van Boarnsterhim. Al vrij vlot start dit uitwisselingsproject voor de leerlingen in klas 2. In eerste instantie bestaat het project dan uit groepsgewijs een onderwerp uitdiepen: 4 leerlingen van OSG Sevenwolden en 4 leerlingen van de school in Falköping wisselen daarbij informatie, foto's en andere audio-visuele stukken via de e-mail uit en presenteren hun werk aan elkaar.
Een jaar later is het doel om met een één-op-één contact, met name via e-mail, verder te gaan. Vervolgens is er vice versa een `live-uitwisseling' bij de leerlingen aan de andere kant; de Friezen verblijven in het gastgezin aldaar en draaien mee in het lesprogramma in Falköping; andersom zullen Zweedse leerlingen in Grou en omstreken verblijven om in Grou naar school te gaan.

Voor leerlingen is een internationale uitwisseling een leuke manier om met een andere cultuur in aanraking te komen en om de Engelse taal praktischer te gebruiken. Voor zowel de Friese als de Zweedse leerlingen is Engels een moderne vreemde taal; de kinderen zullen dus dezelfde barrières moeten nemen en op eenzelfde niveau corresponderen. Daar waar mogelijk betrekt de school internationalisering ook bij andere vakken.