Gemeente Hengelo

Hoge opkomst bij raadsbezoek in Groot Driene

Op woensdag 31 oktober vond er een raadsbezoek plaats in de wijk Groot Driene. Het programma bestond uit een wijkschouw en een wijkavond. Een delegatie van raadsleden, ambtenaren partners/instellingen en bewonersgroepen nam deel aan de wijkschouw. De wijkavond werd georganiseerd voor de bewoners van de wijk en zij waren in grote getalen aanwezig. Reden voor het raadsbezoek is het wijkplan dat voor Groot Driene wordt ontwikkeld.

Wat is een wijkplan?

Iedere wijk kent een wijkplan van vier jaar. In dit plan wordt concreet richting gegeven aan verschillende ontwikkelingen (sociaal, fysiek en veiligheid) voor de wijk. Het plan komt in samenwerking met de bewoners, partners/instellingen en gemeente Hengelo in fasen tot stand. Naar aanleiding van de wijkanalyse, huiskamerbijeenkomsten tussen bewoners en raadsleden en een enquête onder jongeren zijn vier themas geselecteerd die tijdens het raadsbezoek zijn besproken. De input van bewoners en organisaties in de wijk wordt gebruikt om een concept wijkplan te schrijven. In februari 2008 wordt het conceptplan tijdens een inloopavond aan de bewoners voorgelegd. Medio mei 2008 wordt het wijkplan door de gemeenteraad vastgesteld.

Wijkschouw

Om drie uur startte de wijkschouw in de Syrisch Orthodoxe MariaKerk onder begeleiding van stadsdeelwethouder Hans Kok en stadsdeelregisseur Lars Harms. Hierbij waren naast de ambtenaren van diverse beleidsterreinen ook verschillende organisaties vertegenwoordigd waaronder Carint, St. Joseph, Ons Belang, Woonpartner, buurtorganisaties en de politie. Met een bus en delen wandelend trok het, letterlijk en figuurlijk, bonte gezelschap de wijk in. De sterke en zwakke punten van de wijk werden door het bewonersplatform aangewezen. Vervolgens werden de vier themas, wonen en woonomgeving, jeugd, wij(k)gevoel en verkeer in groepen voorbereid.

Wijkavond

Om 20.00 uur begon de wijkavond met een toespraak door de stadsdeelwethouder Hans Kok en wethouder wijkgericht werken Janneke Oude Alink. Vervolgens gingen zon 200 bewoners en 50 professionals in verschillende groepen uiteen om over de vier themas gedachten uit te wisselen. Conclusie van de avond was dat de bewoners zich prettig voelen in hun wijk. Bewoners hechten belang aan groen in de wijk en goed noaberschap. Het voorzieningenniveau in de wijk is hoog, maar een buurtcentrum ontbreekt. Dit wordt als een gemis ervaren. Ook op het gebied van jeugdvoorzieningen is er nog winst te behalen. De sfeer van de bijeenkomst was positief en de avond werd om 22.00 uur afgesloten met een gezellige informele borrel.

Zo' 200 bewoners bezochten de wijkavond.