Gemeente Valkenswaard

Valkenswaard-Waalre pakt huiselijk geweld aan

Politie Valkenswaard-Waalre pakt huiselijk geweld aan

Huiselijk geweld is de meest voorkomende vorm van geweld in Nederland. Ruim 30 procent van alle geweldsdelicten heeft te maken met huiselijk geweld. De politie Valkenswaard-Waalre pakt het geweld meteen aan, signaleert de problematiek en verwijst door naar hulpverlening. Het Openbaar Ministerie (OM) bepaalt of een zaak strafrechtelijk vervolgbaar is.

Als dat zo is, kan het OM de mogelijkheden van het strafrecht inzetten. "Het OM gaat heel zorgvuldig om met het bepalen van de juiste vervolgstap. Bewijsbare zaken worden door de politie aangeleverd", vertelt officier van justitie Ton Willemsen. "Elke zaak wordt daarna binnen een maand besproken in het casusoverleg. Daar wordt met alle beschikbare informatie besloten of we overgaan tot vervolging." Het kan ook zo zijn dat een verdachte niet voor de rechter hoeft te verschijnen, maar dat er wel verplichte voorwaarden worden gesteld. Bijvoorbeeld dat de verdachte contact moet onderhouden met de reclassering. Politie Valkenswaard-Waalre meldt in alle gevallen huiselijk geweld bij het Meldpunt Huiselijk Geweld en indien nodig bij het Algemeen Maatschappelijk Werk.

Meer dan 40 procent
Uit onderzoek blijkt dat meer dan 40 procent van de Nederlandse bevolking ooit te maken heeft gehad met huiselijk geweld. Hiervan ervaart 10 procent dagelijks of wekelijks deze vorm van geweld. In 80 procent van de gevallen wordt het geweld door mannen gepleegd. Jaarlijks sterven 75 vrouwen en 25 mannen als gevolg van huiselijk geweld. In Valkenswaard-Waalre zijn het eerste half jaar van 2007 25 aangiften van huiselijk geweld opgenomen. In deze periode zijn 24 verdachten aangehouden.

Aanpak
Huiselijk geweld heeft daarom bij Politie Brabant Zuid-Oost de hoogste prioriteit en is er gekozen voor een directe aanpak. Dat geldt ook voor het Openbaar Ministerie. Daarvoor is goede samenwerking tussen betrokken organisaties belangrijk. En die wordt steeds beter, zegt Willemsen: "Er moet direct worden ingegrepen om huiselijk geweld te stoppen, dat staat voorop. Signalen over huiselijk geweld moeten bovendien op één punt worden verzameld. Vervolgens is het van belang snel te reageren en moeten er duidelijke afspraken zijn over wie wat doet en wanneer." Uiteindelijk moet dat leiden tot waar de politie en het OM beiden naar streven: handen thuis!

Kijk voor meer informatie op www.huiselijkgeweld.nl of neem contact op met de politie Valkenswaard-Waalre via 0900-8844 of met het Advies-en Steunpunt Huiselijk Geweld via 0900-1000 111. Dit telefoonnummer is 24 uur per dag te bereiken.