IJkdijk: ICT in intelligente proefdijk om dijkenstelsel veiliger te maken »
N.V. NOM aanwezig op promotiedagen Noord-Nederland » Vacature Investment Manager »

IJkdijk: ICT in intelligente proefdijk om dijkenstelsel veiliger te maken

Vandaag, vrijdag 2 november, opent de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, mevrouw Tineke Huizinga, de IJkdijk: de nationale proeftuin voor de ontwikkeling van intelligente dijkbewakingssystemen. De IJkdijk is een unieke testfaciliteit waarin dijken, sensortechnologie en wetenschappelijke modellen voor dijken, onder gecontroleerde omstandigheden kunnen worden getest. De samenwerking van bedrijven, overheidsorganen en kennisinstellingen binnen dit project is uniek. Het biedt de mogelijkheid om nieuwe technologieën te ontwikkelen, te testen en toe te passen. Hiermee wordt een basis gelegd voor de ontwikkeling van een realtime monitoringssysteem voor dijken: de Flood Control Room 2015.

IJkdijk
De IJkdijk maakt het voor waterbeheerders mogelijk om snel de kansrijke technologische ontwikkelingen uit de sensorindustrie toe te passen. In deze nagebootste waterkering van ongeveer 1 kilometer lang vol ICT- en sensortechnologie, wordt onder gecontroleerde omstandigheden onder andere onderzocht of en hoe dijkinspectie effectiever kan, de waterkerende capaciteit van bestaande waterkeringen vergroot kan worden en hoe het bezwijken van dijken precies verloopt. Het doel van dit project is een efficiëntere beheersing van waterkeringen en uiteindelijk een realtime monitoringsssyteem voor dijken. Een breed consortium van bedrijfsleven, kennisinstellingen en waterbeheerders, gaat de praktische toepassing van sensortechnologie voor het waterbeheer onderzoeken in de IJkdijk. De IJkdijk ligt in een kleine polder ten zuiden van Bellingwedde, in het beheersgebied van het waterschap Hunze en Aas.

Noodzaak IJkdijk
Door klimaatveranderingen, bodemdaling, verhoging van de economische waarde van polders zal Nederland de komende jaren fors moeten investeren om de kans op overstromingen op een acceptabel niveau te houden. Rampen zoals in Wilnis en proeven met dijken zoals die in Bergambacht hebben duidelijk gemaakt dat onze kennis van de werking van waterkeringen niet voldoende is om op verantwoorde wijze grote investeringen in de waterkeringinfrastructuur te doen.

In het IJkdijk programma wordt onder gecontroleerde omstandigheden onder andere onderzocht of en hoe dijkinspectie effectiever kan, de waterkerende capaciteit van bestaande waterkeringen vergroot kan worden en hoe het bezwijken van dijken precies verloopt. Het doel van dit project is een efficiëntere beheersing van waterkeringen en uiteindelijke een realtime monitoringssysteem voor dijken. Ontwikkelingen op het gebied van communicatie- en sensortechnologie zijn zover gevorderd dat het mogelijk is om het beheer en de bewaking van waterkerende grondlichamen effectief en op een economisch renderende wijze met deze nieuwe technologie te ondersteunen. Hiermee moet het mogelijk worden goedkopere en toch effectievere alternatieven te bieden voor de traditionele wijze van dijkbewaking, dijkonderhoud en dijkverzwaring. Met sensortechnologie is echter nog onvoldoende op praktijkschaal ervaring opgedaan in het realtime bewaken van dijken en keringen.

Op initiatief van het consortium, bestaande uit het STOWA, NOM, IDL Sensor Solutions, TNO-ICT en Deltares is het voornemen ontstaan voor het aanleggen van een testfaciliteit voor dijken, de IJkdijk. In de eerste fase van het project worden proefdijken op ware grootte gebouwd en onder realistische omstandigheden getest. Het is de bedoeling dat middels sensortechnologie de bezwijkmechanismen beter worden begrepen. Hierdoor kan het project bijdragen aan de ontwikkeling van een early warning systeem voor bestaande en nieuwe dijken: wanneer dreigt de dijk door te breken? Het continue monitoren door sensortechnologie richt zich vooral op de veiligheidsgaranties, waarmee in de toekomst catastrofes zijn te voorkomen. Naast een early warning systeem wordt ook de ontwikkeling van een gestandaardiseerd watermanagementsysteem en modelleringsysteem opgepakt.

Er is een groeiende behoefte bij de waterschappen aan nieuwe methodieken om diverse parameters in en om waterkeringen permanent en op een objectieve manier real-time te meten, te bewaken en te besturen. Immers, klimaatveranderingen zorgen de komende jaren voor zowel het stijgen van de zeespiegel als een grotere piekafvoer in stroomgebieden.

IJkdijk en sensortechnologie
Er liggen kansen om de wereld van de sensorindustrie en de dagelijkse praktijk van de waterschappen op elkaar aan te sluiten. Een vertaalslag is nodig om de technologische ontwikkelingen uit de sensorindustrie toepasbaar te maken voor de waterschappen. De IJkdijk biedt de aanbieders van sensortechnologie en waterschappen de kans om in een gecontroleerde praktijksituatie de werkelijke waarde van deze sensor- en communicatietechnologie voor het waterkeringenbeheer te testen. Er zal onderzoek worden gedaan naar de toepassing van verschillende nieuwe technologieën. Daarnaast zal worden bepaald hoe de verkregen informatie te vertalen is naar weloverwogen acties en accurate aanleg- en onderhoudsplanningen op korte, middellange en lange termijn. De IJkdijk staat open voor het testen van vele soorten sensoren- en communicatietechnologie. Een groot aantal bedrijven is uitgenodigd om met voorstellen te komen. Uitgangspunt is dat zowel bestaande technieken, zoals waterspanningsmeters, als nieuwe ideeën in aanmerking komen om getest te worden. Ook vanuit het buitenland is veel belangstelling voor deze technologie.

Noord-Nederland
De IJkdijk is ook te gebruiken om innovatieve technologieën en concepten te toetsen die een scherper en/of meer robuust ontwerp van de infrastructuur mogelijk maken. Belangrijk facet binnen deze ontwikkelingen is het Integrated Development Lab. Het IDL is een noordelijk initiatief om de kennis bij het bedrijfsleven, kennis- en onderzoeksinstellingen rond deze technologieën dichter naar de markt te brengen.

De IJkdijk is het eerste grootschalige Noord-Nederlandse project op het gebied van sensortechnologie waarin bedrijven, kennisinstellingen en de waterbeheerders nauw samenwerken. Naast
waterscheidingstechnologie en energietechnologie, is sensortechnologie het derde speerpunt (Pieken in de Delta) in de noordelijke economie. Door de samenwerking met o.a. Deltares, het nieuwe instituut voor deltatechnologie, is met de IJkdijk een basis gelegd voor de Flood Control Room ontwikkeling op termijn.

Voor meer informatie, kijk op www.ijkdijk.nl.

alles over water alle nieuwsberichten alles over sensortechnologie bron: Stichting IJkdijk, 2 november 2007
Lees Meer...
· Joris van Enst: 'Intelligente systemen ontwikkelen waar over de hele wereld vraag naar is' »
· Jan Hadders: 'Over vijf jaar ziet de aardappelteelt er heel anders uit'. »
· Harry van Dalfsen: 'Hele mekka van innovatie is in Fryslân aanwezig' »
· Martin Veldhuis: 'IJkdijk voor ons belangrijk als experiment' » · Eugène de Geus: 'Snelheid maken en samenwerken om voorsprong uit te bouwen' »
· In het kort: Noord-Nederland, uw (water)locatie! » · Flip Kwant: 'Friese water alliantie voor ons van groot belang' » · Frans Nauta: 'Stimuleren van hightech bedrijven is cruciaal' » · Pieter Hack: 'Bij Wetsus steeds meer waar voor ons geld' » · Marten de Vries: 'Participatie NOM als strategische keuze' » Statistieken...
· Gevestigde bedrijven in de sensortechnologie » · Sensortechnologie: werkzame personen naar subsector »