Gemeente Breda

Drie nieuwe straatnamen voor Zuiderhout in Teteringen

Het college van burgemeester en wethouders heeft de namen en schrijfwijzen vastgesteld van drie nieuwe straten nabij het gebouw van Stichting Woonzorgcentra Zuiderhout in Teteringen.

Kort geleden is een straatnamenprijsvraag uitgeschreven waaraan bewoners en gebruikers van het woonzorgcentrum Zuiderhout hebben deelgenomen. Daaruit is in volgorde van voorkeur een selectie gemaakt. De nieuwe straatnamen hebben allen te maken met het gebouw van het voormalige Missiehuis waarin nu Woonzorgcentrum Zuiderhout is gevestigd. Uit deze prijsvraag zijn dus de drie nieuwe straatnamen voortgekomen.

Arnold Janssenlaan

Deze straat loopt vanaf de Oosterhoutseweg in oostelijke richting naar het hoofdgebouw van het woonzorgcentrum, gaat na een splitsing noordelijk om het complex heen om aan de achterzijde weer in zuidelijke richting af te buigen.

De straat is genoemd naar de in 2003 heilig verklaarde pater Arnold Janssen. Hij is oprichter van de Missiecongregatie Gezelschap van het Goddelijk Woord dat het Missiehuis bijna 100 jaar geleden heeft opgericht.

Laan der Continenten

Vanaf de onder 1. genoemde splitsing loopt de Laan der Continenten zuidelijk om het gebouw heen om aan de achterzijde van het complex aan te sluiten op de Arnold Janssenlaan. Aan de Laan der Continenten komen het clubhuis van het golfpark De Haenen en twee appartementenblokken waarin (ook) de paters van de Heilige Harten uit Bavel gaan wonen.

Met de keuze voor deze straatnaam wordt uitdrukking gegeven aan het karakter van het missiewerk, namelijk dat het zich heeft uitgestrekt over alle continenten.

Missiehuisstraat

Deze straat loopt vanaf de Laan der Continenten, dus vanaf de achterzijde van het complex, in oostelijke richting .

De straat is genoemd naar het voormalige missiehuis dat in 1916 is betrokken door de congregatie SVD (Gezelschap van het Goddelijk Woord). Het is verbouwd in 1972 tot bejaardencentrum. Het complex is ook daarna verschillende malen verbouwd en aangepast aan de steeds veranderende eisen des tijds. Sinds 1 november 2001 staat het hoofdgebouw op de monumentenlijst.

Breda, 2 november 2007