CDA

De Vries: Geen vermogenstoets binnen de AWBZ.

CDA kamerlid Jan de Vries vindt het plan van Staatssecretaris Jet Bussemaker (PvdA) om een vermogenstoets in te bouwen in de AWBZ onwenselijk.

âWe zullen plannen hiertoe absoluut niet steunenâ, zo zei De Vries vandaag. Met een vermogenstoets zal, wanneer mensen gebruik moeten maken van de AWBZ, ook gekeken worden naar het vermogen van de aanvrager. Dit kan naast de spaarrekening bijvoorbeeld ook vermogen betreffen dat in hun huis zit. Mensen betalen dan een fors hogere eigen bijdrage.

Jan de Vries: âHet CDA vindt het heel onrechtvaardig als op die manier spaarzaamheid wordt bestraft. Mensen die hun hele leven lang hard hebben gewerkt en hun financiën op orde hebben gehad, worden op die manier bijvoorbeeld bij opname in een verpleeghuis gedwongen hun gespaarde geld op te maken of hun huis te verkopen. Ook wanneer er nog iemand thuis blijft wonen.â

De CDAâer is er bovendien bezorgd over dat de regeling een tweedeling in de zorg zal opleveren. 'Diegenen die de weg weten, zullen trachten hun vermogen tijdig af te zonderen of weg te sluizen. En een zeer rijke patiënt denkt voortaan nog wel drie keer na voor hij zich tot de AWBZ meldt, en zal zijn heil zoeken bij particuliere instellingen. Dit soort ontwikkelingen geeft een ongewenste tweedeling in de zorg.â

Om al deze redenen is in 1997 de vermogentoets voor bejaardenoorden afgeschaft. Het CDA verzet zich tegen een herinvoering van deze onrechtvaardige regeling. Een verhoging van de eigen bijdrage voor de hogere inkomensgroepen acht de CDA-fractie wel verdedigbaar.