Gemeente Maassluis

Nieuw voorstel /plan uitbreiding en modernisering Winkelcentrum Koningshoek

Voor-inspraakbijeenkomsten van start

De gemeente Maassluis, eigenaar Unibail-Rodamco en projectontwikkelaar Fortis Vastgoed Ontwikkeling hebben een plan ontwikkeld voor de bouw van een volledig nieuw winkelcentrum. Het winkeloppervlak van Winkelcentrum Koningshoek neemt in deze plannen toe van 15.000 naar 25.000 m2. De heer A.G.M. Keijzer, wethouder Stedelijke Ontwikkeling: `We gaan van Koningshoek een heel aantrekkelijk winkelcentrum maken. Je kunt in het nieuwe winkelcentrum nog steeds je dagelijkse boodschappen halen, maar ook uitgebreid winkelen met alles wat daarbij hoort!'

Voor-inspraak

De gemeente Maassluis hecht veel waarde aan de mening van omwonenden en ondernemers over deze nieuwe plannen. Daarom start nu, nog vóór de officiële inspraakprocedure, een voor-inspraaktraject. De reacties van omwonenden en ondernemers tijdens de diverse voor-inspraakbijeenkomsten worden door de gemeenteraad meegewogen bij de verdere planvorming. Als resultaat kunnen er wijzigingen in de architectonische vormgeving of een kleine verschuiving in het programma ontstaan. In het voorjaar van 2008 vindt in een nieuwe reeks bijeenkomsten een terugkoppeling van de besluiten in de raad plaats. Daarna start in 2008 de officiële inspraakprocedure, waarbij een formele reactie gevraagd wordt.

Eerdere plannen

Vanwege de reacties van omwonenden en ondernemers op het masterplan in 2004 heeft de gemeente destijds besloten die plannen niet door te laten gaan. Vanaf 2005 hebben de gemeente, Unibail-Rodamco en Fortis Vastgoed Ontwikkeling gezamenlijk een nieuwe start gemaakt waarbij de gemeenteraad regelmatig is geconsulteerd. Hierbij is de belangrijke beslissing gevallen om het winkelcentrum volledig af te breken en opnieuw te bouwen. Het huidige plan is minder massaal en past beter in de stedelijke omgeving dan het vorige plan.

Plan

Het nieuwe winkelcentrum Koningshoek krijgt een open stedelijk karakter en vormt daardoor een betere verbinding met de stad. Op de winkels komen 300 woningen die de levendigheid en sociale veiligheid buiten de openingstijden van het winkelcentrum ten goede zullen komen. Verder neemt het aantal parkeerplaatsen in het plan toe van krap 900 naar ruim 1.400. Het totale openbare gebied wordt vernieuwd met groen en een waterpartij en er zal worden gekozen voor een hoge kwalitatieve afwerking en bijzondere architectuur. Zo ontstaat er een prachtig winkelcentrum met goede voorzieningen voor de bewoners van Maassluis en een regionale aantrekkingskracht, wat de hele stad ten goede komt.