Gemeente Maassluis

Voorlopig ontwerp tunnel Balkon naar raad

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het bouwrijp maken van de bouwlocatie waar woonwijk Het Balkon zal verrijzen. Ook de voorbereidingen voor de ontsluiting van de wijk zijn in volle gang. Inmiddels is het voorlopig ontwerp gereed voor de tunnel die het Balkon via de Mozartlaan zal ontsluiten. Deze tunnel voor auto-, fiets- en voetgangersverkeer wordt deels gefinancierd door subsidies van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en de provincie Zuid-Holland. De verwachting is dat de werkzaamheden voor de tunnel midden 2008 starten en dat de tunnel begin 2010 in gebruik zal worden genomen. In november buigt de gemeenteraad zich over het voorlopig ontwerp voor de tunnel.

In het voorlopig ontwerp biedt de tunnel ruimte aan een autoweg in twee richtingen, een fietspad en een voetpad. De rijbanen voor de auto's en het langzame verkeer liggen op verschillende hoogten. Dit komt de veiligheid ten goede. Naast de tunnel kan het verkeer via de overweg bij de Maasweg het Balkon bereiken. Ook streeft de gemeente naar een ontsluiting voor langzaam verkeer aan de westzijde bij het station. Deze ontsluiting is voor een goede bereikbaarheid van onder andere winkelcentrum Koningshoek belangrijk.

Nadat de raad zich over het voorlopig ontwerp voor de tunnel heeft gebogen, zullen de werkzaamheden voor de tunnel aanbesteed worden. De geselecteerde aannemer zal waarschijnlijk midden 2008 met de voorbereidende werkzaamheden beginnen. Dit kan uiteraard alleen als de benodigde vergunningen zijn verkregen. Zo is onder andere een vergunning van het Hoogheemraadschap Delftland nodig om de dijk te mogen doorsnijden. De gemeente is hierover in gesprek met het Hoogheemraadschap. Zodra de planning van de werkzaamheden verder is uitgewerkt, worden informatiebijeenkomsten voor omwonenden, toekomstige bewoners en andere geĂŻnteresseerden georganiseerd.