Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 2 november 2007

Jongerenfoyer Geert Groteplein eerst tijdelijk op Koelmalaan

Het Leger des Heils, Woonwaard en de gemeente werken aan de komst van een jongerenfoyer in de toekomstige nieuwbouw aan het Geert Groteplein. Dat is een begeleide woonvorm voor jongeren met complexe problematiek. Dit project komt tot stand dankzij financiële bijdragen van de provincie Noord-Holland, Woonwaard en de gemeente. Voorwaarde voor subsidie van de provincie is dat de schop voor 1 januari 2008 de grond in gaat. De gemeente heeft uitstel gevraagd omdat die datum voor de nieuwbouw niet haalbaar is. Wel gaat de foyer op korte termijn op een tijdelijke locatie aan de Koelmalaan van start.

Bij de aanvraag is uitgegaan van huisvesting in geclusterde kleine zelfstandige woonruimten. Daarom is er uiteindelijk gekozen voor de locatie op het Geert Groteplein. 'Het mooie aan de locatie van de jongerenfoyer op het Geert Groteplein is de synergie tussen de verschillende voorzieningen in de nabijheid, zoals een wijkknooppunt voor welzijn, wonen en zorg (dat nog wordt ontwikkeld) en voorzieningen voor (VMBO-)onderwijs en sport', aldus Wim van Veen, Wethouder Zorg.

Jongerenfoyer

De foyer van het Leger des Heils op het Geert Groteplein gaat straks 20 plaatsen tellen voor jongeren die begeleiding nodig hebben bij wonen, leren of werken en de invulling van hun vrije tijd. Binnenkort gaat een tijdelijk foyer met 12 plaatsen van start op de Koelmalaan. Zo kan de groep alvast aan elkaar wennen en is de overgang naar de nieuwbouw op het Geert Groteplein minder ingrijpend.

In zo'n foyer doorlopen jongeren een traject van toenemende zelfredzaamheid dat bestaat uit 4 stappen. In de eerste twee fasen wonen ze onzelfstandig, daarna zelfstandig. Voor deze laatste fasen, waarin sprake is van 10 plaatsen zelfstandig wonen, zal de gemeente subsidie voor jongerenhuisvesting verlenen voor een bedrag van totaal ¤ 45.380. Voor de andere 10 plaatsen staat de gemeentelijke verordening een dergelijke financiering niet toe. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten ¤ 54.620 beschikbaar te stellen uit het budget van het Convenant Woningbouwafspraken (de zogenaamde Dekkergelden). Daarmee komt de gemeentelijke bijdrage op het niveau waar bij de subsidie-aanvraag van uit is gegaan.

Eind 2007 van start

Alle inzet is er op gericht dat de jongerenfoyer nog dit jaar van start gaat. Het Ministerie VWS heeft via het Zorgkantoor per 1 juli 2007 een toekenningsverklaring voor de foyer aan het Leger des Heils afgegeven. Daarmee is de financiering geregeld en kan het project van start. De noodzakelijke procedures zijn doorlopen. Tijdens de inloopavonden over de ontwikkeling van het Geert Groteplein is de buurt over de komst van het jongerenfoyer geïnformeerd.