Dienstenbond CNV


2 november 2007

CNV blijft streven naar nieuwe cao voor grote modewinkels

CNV Dienstenbond is onlangs door de Rechtbank Rotterdam in het ongelijk gesteld in een procedure tegen de NMa (Nederlandse Mededingingsautoriteit) over een eenzijdig advies van de werkgeversvereniging VGT aan haar leden over het verlengen van de arbeidsduur en het afschaffen van de zondagtoeslag. CNV Dienstenbond is teleurgesteld over deze uitspraak maar blijft streven naar een cao voor de medewerkers in dienst bij de grote modebedrijven.

Wat was er aan de hand? In 2005 is CNV Dienstenbond een procedure gestart bij de NMa om een eenzijdig doorgevoerde arbeidsvoorwaardenwijziging buiten de cao om door de VGT (Vereniging Grootwinkelbedrijf Textiel) terug te draaien, omdat deze zou leiden tot oneerlijke concurrentie via prijsafspraken. CNV Dienstenbond wilde hiermee bereiken dat VGT weer om de tafel kwam zitten om alsnog een cao af te sluiten. Nadat CNV Dienstenbond door de NMA in het ongelijk is gesteld, heeft CNV Dienstenbond de zaak voorgelegd aan de Rechtbank te Rotterdam. Onlangs is de Rechtbank tot een uitspraak gekomen en heeft de Rechtbank CNV Dienstenbond in het ongelijk gesteld. CNV Dienstenbond betreurt deze uitspraak, maar is toch niet helemaal ontevreden over de uitspraak van de rechter omdat deze wel perspectief biedt voor het aanpakken van dit soort adviezen in andere branches. Voor werknemers bij VGT-bedrijven betekent dit echter dat er op korte termijn nog steeds geen cao tot stand komt, omdat de rechter blijkbaar in dit geval accepteert dat de VGT arbeidsvoorwaarden eenzijdig regelt.

CNV gaat door!
Ondanks het feit de CNV Dienstenbond deze slag heeft verloren, blijft CNV Dienstenbond streven naar een nieuwe cao voor de VGT. De afgelopen twee jaar is er achter de schermen veel gebeurd en in het najaar van 2006 hadden de bonden bijna een cao bereikt, maar is die op het laatste moment door de VGT-werkgevers afgekeurd. Na die tijd hebben informeel ook alweer gesprekken plaatsgevonden, maar ook dit heeft tot op heden nog niet tot een cao geleid. CNV Dienstenbond geeft echter niet op en vindt dat werknemers van grootwinkelbedrijven in de textiel een goede cao verdienen. CNV Dienstenbond zal daar dan ook voor blijven strijden.

De cao VGT is van toepassing op 20.000 werknemers. Het gaat om personeel dat werkt bij grote modeketens als C&A, Peek & Cloppenburg, Ansons, WE, Miss Etam en andere.