Milieudienst Rijnmond

Eigenaren van Rotterdamse tankstations op bezoek bij DCMR


02.11.2007 10:00

Bureau Handhaving Stad heeft dit jaar opnieuw een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar de milieuvoorzieningen bij tankstations in de gemeente Rotterdam. De resultaten werden onlangs in de Bestuurskamer van de DCMR gepresenteerd aan de betrokken tankstationhouders (met name oliemaatschappijen) en relevante branche-organisaties.

Tijdens de presentatie waren nagenoeg alle grote oliemaatschappijen met één of twee vertegenwoordigers aanwezig, waaronder Shell, Esso, Texaco en BP. De 25 aanwezigen kregen een presentatie van René Klouwens en Annelies Zuurmond-Van Ede, waarin werd teruggeblikt op de gedane constateringen: "wat is er goed, maar wat moet beter". De hoofdconclusies uit het rapport zijn:

* het naleefgedrag en het veiligheidsniveau bij benzinestations is over het algemeen slecht: slechts 8 van de 86 stations voldeden volledig bij de eerste controle;

* het naleefgedrag en het veiligheidsniveau bij LPG-tankstations is weliswaar verbeterd, maar nog steeds matig (13 van de 32 stations voldeden volledig bij de eerste controle);

* tegen 7 tankstations is op basis van de eerste controle direct sanctionerend opgetreden;

* de zogeheten "PBV-verklaring" is geen garantie voor vloeistofdichtheid van de vloeren bij tankstations.

De conclusies gaven voldoende stof voor het uitwisselen van standpunten en opvattingen. De branche erkende dat men er nog steeds onvoldoende in slaagt om haar zaakjes op orde te krijgen. De tankstationhouders blijven daarom graag met de DCMR in gesprek. Ook om nieuwe ontwikkelingen met elkaar af te stemmen. De branche is namelijk druk bezig om haar administratieve verplichtingen online voor toezichthouders beschikbaar te krijgen. Dit initiatief sluit goed aan bij de wens van de overheid om meer op afstand te kunnen controleren. Natuurlijk alleen in die situaties waar dat mogelijk is.
"Controle op afstand" is overigens een ontwikkeling die al eerder succesvol is beproefd in de regio Rijnmond. Binnen het Centraal Registratiepunt (CRP) melden bedrijven de soorten en hoeveelheden gevaarlijke stoffen in een centrale database. Overheidsdiensten, zoals Brandweer en DCMR, kunnen vervolgens "op afstand" checken welke gevaarlijke stoffen waar op de bedrijfsterreinen staan opgeslagen. Het CRP is opgezet om bij incidenten efficiënter en effectiever te werk te kunnen gaan.

De eigenaren van de tankstations stelden het zeer op prijs te zijn uitgenodigd bij de DCMR. De bijeenkomst werd afgesloten met de intentie dat we elkaar in 2008 zullen informeren over de ontwikkelingen binnen elkaars vakgebieden.