Senternovem



02-11-2007 | Koninklijke Sphinx bespaart jaarlijks 100.000 euro op gasrekening



De koelluchtstroom van de tunnelovens bij Koninklijke Sphinx in Maastricht verdween vroeger via de schoorsteen 'ins blauen hinein'. Anno 2007 wordt de koellucht met behulp van warmtewisselaars gebruikt voor een aantal droogprocessen. De sanitairproducent bespaart op die manier jaarlijks bijna 400.000 m3 gas, wat bij de huidige energieprijzen overeenkomt met bijna 100.000 euro. Sphinx - tunneloven
Koninklijke Sphinx in Maastricht: tunneloven

De 105 meter lange tunneloven is het hart van de nieuwe, ultramoderne productielocatie aan de Beatrixhaven die het bedrijf op 1 januari van dit jaar in gebruik heeft genomen. De oven, die al in september 2006 in gebruik is genomen, is een doorloopoven: hij werkt zeven dagen per week, 24 uur per etmaal. Dat maakt hem tot een constante energiebron van circa 450 kiloWatt.

De benutting van restwarmte berust op het vrijkomen van grote hoeveelheden schone warme lucht die ontstaat wanneer de gebakken sanitairproducten direct na het topvuur van 1235 graden celcius snel gekoeld moeten worden. Dit gebeurt door omgevingslucht in de tunneloven te blazen op de net gebakken producten die uiteraard nog heet zijn. Hierdoor koelen de producten af en stijgt de temperatuur van de lucht tot ongeveer 160 graden celcius. Door in deze - schone- 'koellucht' een warmtewisselaar te plaatsen, is Sphinx in staat grote hoeveelheden heet water van ongeveer 100 graden celcius te produceren. Het water dat circuleert in een gesloten systeem, vergelijkbaar met dat van een centrale verwarming, is de energiedrager voor een aantal andere processen.

Vier 'afnemers'
Het water van 100 graden celcius vindt zijn weg naar vier soorten afnemers. De acht grote droogkamers, waarin de groenlingen gedroogd worden, zijn de grootste 'klanten'. Elke vier uur wordt een droogkamer met behulp van warm water opgestookt zodat een mooie gelijknamige afname over de gehele dag ontstaat. In de droogkamers zijn branders niet meer nodig omdat het warme water de gewenste warmte levert. Verder gaat het warme water naar twee luchtbehandelkasten. Daar wordt het via een warmtewisselaar omgezet in warme lucht voor de gehele gietafdeling. De derde afnemer is een vat spoelwater met een inhoud van 5 kubieke meter. Dat water wordt met een warmtewisselaar opgewarmd tot 40 graden celcius. De vierde en laatste afnemer is een vat van 25 kubieke meter, dat na verhoging van de temperatuur tot 60 graden celcius, wordt gebruikt voor het aanmaken van de gietmassa.

Meerjarenafspraak energie-efficiency
De investering in de tunneloven past in het energiebesparingsbeleid van Koninklijke Sphinx. Deze onderneming heeft, samen met acht andere fijnkeramische bedrijven, via brancheorganisatie Algemene Vereniging voor de Nederlandse Aardewerkindustrie (AVA) met het ministerie van Economische Zaken een meerjarenafspraak energie-efficiency (MJA) afgesloten voor de periode 2001-2012.Deze overeenkomst bevat afspraken over verbetering van de energie-efficiency, gebruik van duurzame energie en energiezuinige productontwikkeling. In ruil daarvoor krijgen de MJA-deelnemers ondersteuning van SenterNovem, het agentschap van het ministerie van Economische Zaken dat het energie- en klimaatbeleid van de Rijksoverheid uitvoert.

In dit geval heeft het MJA-programma van SenterNovem de haalbaarheidsstudie gefinancierd om de mogelijk benutting van de restwarmte, die in de tunneloven vrijkomt, te onderzoeken. Sphinx, dat vervolgens de uitwerking voor eigen rekening nam, beschikte zelf niet over die specialistische kennis. Het bedrijf had door het krappe bouwschema evenmin de tijd en gelegenheid om zich die know how eigen te maken. Adviseur Hendriks Engineering heeft alle vereiste berekeningen verzorgd, de engineering van de warmtewisselaar voor zijn rekening genomen en verder geadviseerd over de leidingsystemen en het systeem dat daarachter zit. Het systeem was niet alleen nieuw voor Sphinx, maar ook voor ovenleverancier HB Droogtechniek uit Almelo.

Investering in twee jaar terug verdiend
De investering in de tunneloven en toebehoren zoals warmtewisselaar, leidingnet voor warm water met alles wat daarbij hoort, zoals kleppen, afsluiters enzovoorts bedraagt ongeveer 200.000 euro. Hoewel exacte cijfers over de energiebesparing nog niet voorhanden zijn schat Wil Hanssen, project engineer en tevens milieu- en energiecoördinator bij Sphinx, de opbrengst op ongeveer 450 kiloWatt. Op jaarbasis is dat ongeveer 370.000 kubieke meter aardgas, wat overeenkomt met ongeveer 92.500 euro. Daarmee zal de Maastrichtse onderneming de investering in twee jaar tijd terugverdienen. Afgezien van het financiële voordeel ziet Hanssen ook op andere punten winst. Het nieuwe systeem is veel schoner en vraagt minder onderhoud. Omdat de droogkamers het nu kunnen stellen zonder gasbrander zijn bovendien de onderhoudskosten gedaald, is het aantal storingen afgenomen, is er niet langer een schoorsteen naar buiten nodig en behoort de soms strenge keuring van de gasinstallatie tot het verleden. En zeker niet op de laatste plaats is het milieu hierbij gebaat: minder gasverbruik betekent immers minder emissie van broeikasgassen zoals CO2.