Senternovem


18-10-2007 | EuroBiO 2007: partnering, expositie en conferentie in Lille

De EuroBiO, één van de twee grootste biotechnologie-evenementen in Frankrijk, vond van 26 tot en met 28 september 2007 plaats in Lille. Dit Europese platform voor zowel industriële, agro-alimentaire als medische biotechnologie werd dit jaar voor de 11e maal georganiseerd, sinds 2005 afwisselend in Lille en Parijs. Qua bezoekersaantallen breidt het elk jaar uit; ook nemen steeds meer internationale bezoekers deel. In 2007 was de helft van de deelnemers afkomstig uit het buitenland, onder wie in totaal twintig Nederlandse organisaties.

De EuroBiO 2008 zal plaatsvinden van 7 tot 9 oktober 2008 in het Palais de Congrès bij Porte Maillot te Parijs.

Zowel de BioVision die eens per twee jaar in Lyon plaatsvindt (laatste keer in maart 2007) als de jaarlijkse EuroBiO wordt steeds internationaler. Zo was van de tweehonderd sprekers tijdens de EuroBiO driekwart afkomstig uit het buitenland, onder wie dertien sprekers uit Nederland. In het programma stonden Nederlandse sprekers namens KeyGene, DSM, Agendia/Nederlands Kankerinstituut, Leiden BioScience Park, TNO Quality of Life, Wageningen Universiteit, NIZO Food Research, AUTM Global Technology Transfer en het nieuwe EUREKA programma EuroStars.

De partnering van dit soort conferenties wordt vooral door kleinere high-tech bedrijven gezien als een efficiënte manier om contact te leggen met mogelijke afnemers of samenwerkingspartners, zo ook de EuroBiO Partnering. Dit jaar namen hieraan negen Nederlandse biotechnologiebedrijven deel, afkomstig uit Amsterdam, Geldermalsen, Hoofddorp, Leiden en Maastricht. Overigens was de helft van de vijfhonderd bedrijven die tijdens de EuroBiO Partnering 2.500 gesprekken voerden niet-Frans.

De EuroBiO Tradeshow met zijn beursvloer van 5.000m² was goed gevuld met stands van in totaal 350 biotechnologieorganisaties. Was hiervan in 2006 nog maar 15% afkomstig uit het buitenland, dit jaar was dat 33%. Onder hen ook vier partijen uit Nederland: het Leiden BioScience Park, het BioPartner Center Maastricht en de firma's Kinesis en Collexis.

Hoewel Frankrijk qua biotechnologie zijn meerdere moet erkennen in landen als de VS en het VK, telde het land in 2006 wel 400 van de in totaal 1600 Europese biotechnologiebedrijven. De sector omvat in Frankrijk 7.000 banen, waarvan de helft op het gebied van R&D. De Franse biotechnologieportefeuille bestond in 2006 uit 23 moleculen in fase I, 31 moleculen in fase II en elf moleculen in fase III. Frankrijk werkt er hard aan om de EuroBiO een tegenhanger te laten worden van de BIO die jaarlijks plaatsvindt in de VS.

De regio Nord-Pas de Calais waar de EuroBiO 2007 plaatsvond concentreert een groot aantal biotechnologieactiviteiten. Het is de basis van het businesspark Eurasanté, geleid door Etienne Vervaecke, dat vanaf 2009 een grote vestiging van Bayer Schering Pharma zal herbergen. Eurasanté is ook een van de drijvende krachten van de Pôle de Compétitivité Nutrition Santé et Longévité in Nord-Pas de Calais. Deze concurrentiecluster, waarin agro-alimentaire bedrijven zoals Bonduelle, Roquette en Lesaffre samenwerken met kennisinstellingen, ontwikkelt nieuwe gezondheidsbevorderende voedingsmiddelen. Een van deze kennisinstellingen is het Laboratoire français du Fractionnement et des Biotechnologies (LFB), specialist in medicamenten gebaseerd op bloedplasma zoals albumine en immunoglobuline.

De regio herbergt verder het Franse biotechbedrijf Genfit dat, opgericht in 1999, inmiddels winstgevend is, 110 medewerkers heeft met een omzet van twaalf miljoen euro; het is gespecialiseerd in cardiovasculaire en stofwisselingsziekten. De regio heeft recentelijk een aantal buitenlandse pharmaceutische bedrijven geacquireerd, waaronder Glaxo Smith Klein in Saint Amand-les-Eaux (investering 470 miljoen euro), Rottendorf Pharma bij Valenciennes en Taty en Lyle in Villeneuve-d'Ascq (investering 4 miljoen euro).

Bron

EuroBiO, 26-28 september 2007 te Lille

Internationalisation réussie pour EuroBiO 2007, Biotech Finances, 27 augustus 2007

La filière biomédicale nordiste connaît une santé florissante, Les Echos, 2 oktober 2007

France Biotech veut faire entendre la voix des start-up, La Gazette Nord-Pas de Calais, 11 oktober 2007