FNV

2-11-2007 FNV organiseert meldweek over nieuwe WAO

De vakcentrale FNV gaat vanaf 5 november met een speciale meldweek de balans opmaken van bijna twee jaar WAO-nieuwe-stijl. Werknemers die langdurig ziek zijn, of ziek zijn geweest, kunnen via telefoon en internet hun ervaringen kwijt met de wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA).

De WIA, die op 1 januari 2006 werd ingevoerd voor 'nieuwe gevallen', kent een strikte scheiding tussen volledig en gedeeltelijk arbeidsgeschikten. Alleen zieke werknemers die nauwelijks nog kans maken ooit te herstellen krijgen een arbeidsongeschiktheidsuitkering. De groep die gedeeltelijk arbeidsgeschikt is moet zoveel mogelijk in dienst blijven bij de werkgever en krijgt het loonverlies deels gecompenseerd.

"De toch al strenge WIA heeft een flink lagere instroom dan verwacht. Met de meldweek willen we het verhaal achter de kille statistieken blootleggen," zegt FNV-bestuurder sociale zekerheid Leo Hartveld. De federatiebestuurder wijst erop dat de in 2004 aangescherpte keuringsnormen van het UWV, die eerder golden bij de massale herkeuringen in de WAO, nu ook gelden voor mensen die een beroep doen op de WIA.

Hartveld: "Die lagere instroom wordt hier en daar verkocht als een succes, maar het gaat er natuurlijk om wat er gebeurt met zieke werknemers die niet voor een uitkering in aanmerking komen. De bedoeling is dat deze werknemers zoveel mogelijk aan de slag blijven, maar uit allerlei rapportages blijkt dat veel mensen alsnog ontslagen worden zonder dat daar een inkomen tegenover staat. Met de meldweek hopen we beter zicht te krijgen op de praktische gang van zaken."

Speciale aandacht is er voor werknemers die minder dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn. Die hebben onder de WIA geen enkele aanspraak op een uitkering of een loonaanvulling. Ondanks harde afspraken met werkgevers dat '35-minners' zoveel mogelijk in dienst blijven of worden begeleid naar aangepast werk, verliest deze categorie in meer dan de helft van de gevallen zijn baan.

Het meldpunt WIA is tot en met vrijdag telefonisch te bereiken van 10 tot 16 uur op 020 5816335. Wie liever op internet de enquête invult kan terecht op www.fnv.nl/meldweek. Dat kan ook nog tijdens de week van de chronisch zieken die duurt van 9 tot en met 15 november.