Gemeente Leiden

Advies informateurs samenstelling nieuwe coalitie: PvdA, VVD, CDA en GroenLinks meest logische en wenselijke combinatie

Leiden, 2 november 2007 - Vanochtend heeft de informateur Prof. dr. D.D. Breimer, mede namens mw. Drs. M. Schultz Van Haegen - Maas Geesteranus, dit advies gepresenteerd. Naast de samenstelling van de nieuwe coalitie omvat het advies het standpunt met betrekking tot het dossier RijnGouwelijn waarover de beoogde partijen het eens zijn geworden.

Op 20 oktober 2007 hebben de informateurs Prof. dr. D.D. Breimer en mw. Drs. M. Schultz Van Haegen - Maas Geesteranus van de voorzitter van het fractievoorzitters- overleg (de burgemeester van Leiden) het verzoek gekregen om een informatieronde te houden onder de politieke partijen in de Leidse gemeenteraad. Het doel van deze informatieronde is te komen tot een nieuw college van Burgemeester en wethouders.

Op basis van het verzoek van het fractievoorzittersoverleg hebben de informateurs o.a. de volgende vragen geprobeerd te beantwoorden: . Welke is de meest logische en wenselijke combinatie voor een nieuw te vormen college? . Over welke thema's dienen tenminste afspraken gemaakt te worden?

Samenstelling nieuwe coalitie
De informateurs hebben met alle partijen in de gemeenteraad gesproken. Zij hebben op basis van die gesprekken het volgende geconcludeerd: . dat het onder de huidige omstandigheden wenselijk is een breed samengestelde

coalitie te vormen;
. dat er geen raadsmeerderheid te vinden is indien alle partijen hun ingenomen standpunt ten aanzien van het RGL-dossier handhaven. Om die reden hebben zij gezocht naar een compromis dat wel kan rekenen op een meerderheid in de Raad; . dat de partijen het belangrijk vinden dat recht wordt gedaan aan de verkiezings- uitslag in 2006 en dat daarom in ieder geval of de grootste winnaar dan wel de grootste partij deel zal moeten uitmaken van het nieuwe college.

Op basis van deze conclusies adviseren de informateurs dat een coalitie bestaande uit de fracties van PvdA, VVD, CDA en GroenLinks thans de meest logische en wense- lijke combinatie voor Leiden is.

Het enige onderwerp waar volgens de partijen overeenstemming over dient te bestaan betreft het dossier RijnGouwelijn. De overige onderwerpen zullen de collegevorming niet in de weg staan.

Standpunt RijnGouwelijn
Het belangrijkste thema waarover afspraken gemaakt zijn, is het dossier RijnGouwelijn. De beoogde partijen zijn ten aanzien van dit dossier overeen gekomen dat onderzocht zal worden of het Hooigrachttracé, met de bijkomende noodzakelijke verkeersmaat- regelen zoals de aanleg van een Ringweg-Oost, een goed alternatief kan zijn voor het tracé door de Breestraat. Het onderzoek zal uiterlijk binnen een jaar zijn afgerond en resulteren in een raadsbesluit voor 31 december 2008. Indien de uitkomst van dit onderzoek aangeeft dat het Hooigrachttracé gelijkwaardig of beter is, heeft dat de voorkeur en zal daartoe worden besloten. Wanneer blijkt dat het Hooigrachttracé niet gelijkwaardig of beter is, legt de gemeente zich neer bij de 'doorzettingsmacht' van de provincie ten aanzien van het Breestraattracé.

Bestuurscultuur
Een punt dat tenslotte in het advies extra aandacht krijgt, is de bestuurs- c.q. politieke cultuur in Leiden. De informateurs hebben in hun advies aangegeven wat naar hun mening gedaan kan worden om dat te verbeteren.

Het is nu aan de onderhandelaars van de coalitiepartijen om zo snel mogelijk een nieuw college van Burgemeester en Wethouders te vormen.

Noot voor de redactie,