Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

'Groene snelweg' wordt karrenspoor in Broekhorn

Zaandam, 2 november 2007 - De invulling van de ecologische verbindingszone langs het Kanaal Alkmaar-Kolhorn is onvoldoende. Dat schrijft de Milieufederatie Noord-Holland aan de gemeente Heerhugowaard in een reactie op het voorontwerp bestemmingsplan Broekhorn. In het provinciaal beleid zijn ecologische verbindingszones voor plant en dier de 'groene snelwegen' om zich door Noord-Holland te verplaatsen. Bij Broekhorn blijft daar slechts een karrenspoor van over.

Ecologische verbindingszones zijn een belangrijke drager van het natuurbeleid in Noord-Holland. De Milieufederatie onderschrijft dat met het verbinden van losse natuurgebieden de kwaliteit van natuur aanzienlijk verbetert. Die verbindingen moeten dan wel zodanig worden uitgevoerd dat ook echt iets voorstelt.

Zonder afdoende onderbouwing vult de gemeente Heerhugowaard de verbindingszone bij Broekhorn nu in met een strook langs het kanaal met de bestemming Groen. Behalve voor groenvoorzieningen is die strook ook nog bestemd voor kunstobjecten, fiets- en voetpaden, langzaamverkeerroute t.b.v. calamiteiten, bouwwerken en boten overhalen. Tegelijkertijd wordt voor het opwaarderen van de N242 wel een riante strook bestemd voor Verkeersgebied.

De Milieufederatie adviseert de gemeente om te onderzoeken wat nodig is voor een goed functionerende verbindingszone langs het kanaal en dit in het bestemmingsplan vast te leggen met een bestemming Ecologische verbindingszone. De ruimte die daarvoor nodig is kan gevonden worden door in hogere dichtheden te bouwen dan de gemeente nu voorstelt. Bovendien kan het station beter benut worden door de verdichting van de bebouwing aan die kant van Broekhorn plaats te laten vinden.

Voor meer informatie (