PERSBERICHT Deventer, 2 november 2007
'Op luister- en schilderplekken genieten van Nederlands mooiste rivier'
IJsselboeken gepresenteerd
Overijssels gedeputeerde mevrouw drs. C. Abbenhues heeft op donderdag 1 november in Kampen de eerste exemplaren in ontvangst genomen van de boeken 'De IJssel als Strijdtoneel' en 'Kunst langs de IJssel'. Ter gelegenheid van de presentatie trok een bont gezelschap onder toezicht van Guillaume de Beaujeu, de middeleeuwse beschermheer van de oude Hanzestad, naar twee met veldkeien gemarkeerde luister- en schilderplekken. Op deze historische én schilderachtige locaties langs het noordelijk deel van de IJssel kan iedereen sinds kort Nederlands mooiste rivier beleven, beluisteren én schilderen.
De IJssel als Strijdtoneel
Het 48 pagina's tellende boek 'De IJssel als Strijdtoneel' beschrijft de geschiedenis van vijf historische strijdplekken. Behalve lezen over hoe Vikingen, Watergeuzen, Spanjaarden en Kozakken in de loop der tijd langs dit gedeelte van de rivier huishielden, kan men ook luisteren naar fragmenten van de strijd die zich ooit in Deventer, De Haere, Fortmond, Zwolle en Kampen voltrok. Op vijf, met veldkeien gemarkeerde luisterplekken vertelt iemand die er ooit leefde, woonde of vocht op indringende wijze wat hij of zij er meemaakte. De vijf luisterverhalen, die elk ongeveer tien minuten duren, zijn gratis te downloaden vanaf de website www.ijssel.info. Daarna kunnen ze op de luisterplekken met een eigen MP3-speler, i-Pod of mobiele telefoon worden beluisterd. Met de nieuwste mobiele telefoons kan men de verhalen ook gratis op de luisterplekken downloaden.
Kunst langs de IJssel
Het kijk-, lees- en inspiratieboek 'Kunst langs de IJssel' laat de lezer in de voetsporen treden van schilders die de rivier op papier of doek vereeuwigden. Het boek schetst een beeld van - bekende en minder bekende - schilders die in de IJssel hun inspiratiebron vonden. Ook IJsselschilderijen en musea langs de IJssel komen aan bod. 'Kunst langs de IJssel' zet de lezer aan zelf penseel of potlood ter hand te nemen op één van de schilderplekken in Kampen, Wilsum, Zwolle, Wijhe en Deventer. Bij deze plaatsen zijn langs de IJssel schilderplekken gemarkeerd met twee veldkeien. De staande keien bevatten een informatiepaneel dat laat zien welk schilderij er het levenslicht zag. Op de liggende keien neemt de artistieke boekkoper plaats om vanuit hetzelfde gezichtspunt als de kunstenaar aan de slag te gaan. Het boek bevat aquarel- en tekenpapier, opdrachten voor jong en oud en praktische tips om zittend op een veldkei een kunstwerk te maken. Ingezonden aquarellen en tekeningen worden getoond op
Beide boeken zijn uitgegeven door Diepenmaat Uitgeverij in samenwerking met het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme (GOBT). Prijs: 'De IJssel als Strijdtoneel' ¤ 9,95; 'Kunst langs de IJssel' ¤ 22,50. De boeken zijn verkrijgbaar bij boekhandels, VVV's en musea in plaatsen langs de IJssel of te bestellen via www.diepenmaat.nl.
De IJssel: waar cultuur en natuur samenstromen
De boeken maken deel uit van het project 'De IJssel: waar cultuur en natuur samenstromen'. Onder deze noemer proberen Staatsbosbeheer, Bureau Hanzesteden, Stichting IJssellandschap en het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme (GOBT) de bijzondere aspecten van de IJssel sinds 2006 meer onder de aandacht te brengen van het grote publiek. Tien deelprojecten, die verbindingen leggen tussen water, natuur en cultuur, vormen samen een 'kettingsnoer' van 'parels' langs de IJssel. Door telkens een ander thema te benadrukken, hopen de initiatiefnemers toeristen en streekbewoners nóg meer van de rivier te laten genieten.
Noot voor de redactie -
Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme