Arbeidsituatie van chronisch zieken verslechtert

02/11/2007 09:11



Week van de Chronisch Zieken



Rotterdam, 2 november 2007
Chronisch zieken ondervinden in hun dagelijks leven de meeste problemen bij het meedoen aan (betaald) werk, zo blijkt uit onderzoek van het NIVEL en AMC onder 2000 chronisch zieken. Ten opzichte van 1998 toen hetzelfde onderzoek is uitgevoerd, is de arbeidssituatie van chronisch zieken anno 2007 verslechterd. Bijna een kwart van de chronisch zieken ervaart nu knelpunten. Het gaat om problemen zoals concentratieproblemen, conflicten, te laag salaris, geen baan kunnen vinden en ontslag. Deze problemen hebben ook gevolgen op financieel gebied: te weinig inkomen, alleen een uitkering, geen vast inkomen. Uit het onderzoek blijkt dat op andere terreinen van het leven de situatie van chronisch zieken de laatste tien jaar wel iets is verbeterd.

De presentatie van het onderzoek van NIVEL en AMC is op 9 november 2007 tijdens het openingscongres van de Week van de Chronisch Zieken in Rotterdam. Er zal dan gesproken worden over de maatregelen die nodig zijn om aan de ervaren knelpunten tegemoet te komen.

Tijdens dit openingscongres reikt de voorzitter van de SER, de heer Rinnooy Kan, de Support Award 2007 uit. Dit is een prijs van het Reumafonds voor de werknemers van een bedrijf die met elkaar het mogelijk maken dat hun collega met reuma aan het werk blijft. Genomineerd voor deze prijs zijn o.a. werknemers van Politie Rotterdam en Corus.

Lucille Werner bij het CWI
Onder het motto ''Samen Beter Werken'' organiseren zeven CWI's tijdens de Week van de Chronisch Zieken workshops en voorlichtingsbijeenkomsten voor mensen met een arbeidshandicap én voor werkgevers. Er zijn bijeenkomsten bij de CWI's in Amsterdam-Oost, Enschede, Hilversum, Hoogeveen, Nijmegen, Rotterdam-Schiekade en Venlo. Een van de sprekers op de bijeenkomst in Rotterdam is Lucille Werner. Meer informatie vindt u op www.werk.nl.

Meldweek over de gevolgen van de invoering van WIA
De invoering van de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) heeft voor veel chronisch zieken en gehandicapten vergaande gevolgen. Sommigen hebben hun uitkering verloren, er worden minder uitkeringen toegekend en veel mensen die minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn verklaard, blijken hun baan te verliezen. De FNV houdt daarom van 5 tot en met 9 november een meldweek om deze en andere problemen rond de WIA te inventariseren. Ook positieve ervaringen zijn van harte welkom. Ervaringen kunnen worden doorgegeven tussen 10.00 en 16.00 uur bij 020-581 6335 of op www.fnv.nl/meldweek.

Toename Wajongers
De instroom in de Wajong is de laatste jaren snel gestegen en zal naar verwachting door allerlei oorzaken de komende decennia nog verder groeien: van 156.000 in 2006 tot ongeveer 300.000 in 2040. De SER heeft de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid erop gewezen dat het voor deze groep belangrijk is dat zij niet blijvend zijn aangewezen op een bestaan op minimumniveau, met beperkte mogelijkheid tot maatschappelijke participatie en autonomie. Meer jonggehandicapten dan voorheen dreigen van ieder perspectief op een baan uitgesloten te worden. Het Breed Platform Verzekeringen & Werk heeft daarom nieuwe, begrijpelijke brochures voor jongeren met een chronische aandoening of handicap uitgebracht die gedownload kunnen worden op www.bpv.nl.

Brochure voor werkgevers
Bij de start van de Week van de Chronisch Zieken op 9 november verschijnt een digitale brochure voor werkgevers met regelingen om het werken met mensen met een chronische ziekte of handicap aantrekkelijk te maken. Belangstellenden kunnen deze werkgeversbrochure downloaden op www.chronischziek.nl

Week van de Chronisch Zieken 2007
De Week van de Chronisch Zieken start op 9 november en heeft als thema Samen Beter. In het hele land zijn er meer dan 700 activiteiten voor mensen met een chronische aandoening of handicap, en voor mantelzorgers. Zo zijn er o.a. in het hele land vele informatiemarkten en sport- en bewegingsactiviteiten. Op 10 november worden de mantelzorgers in het zonnetje gezet die zich inzetten voor chronisch zieken. Donderdag 15 november is het Nationale Verwendag voor mensen die langdurig in een zorginstelling verblijven. Meer informatie over activiteiten in de buurt staan in het weekprogramma op www.chronischziek.nl





http://www.werk.nl

www.chronischziek.nl