Gemeente Amsterdam



Foreman Capital en Gemeente Amsterdam nemen
belang in Fabchannel

Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeente Amsterdam, Foreman Capital, Paradiso en Fabchannel

Amsterdam, 2 november 2007

Foreman Capital, een onafhankelijke Nederlandse investeringsmaatschappij en de Gemeente Amsterdam nemen beiden een substantieel minderheidsbelang in Fabchannel. Fabchannel is een online entertainmentbedrijf in Amsterdam, dat is uitgegroeid tot wereldwijd marktleider in de productie, distributie en promotie van audiovisuele concertregistraties. Door toetreding van deze twee nieuwe aandeelhouders kan Fabchannel zijn productionele-, commerciële- en promotionele activiteiten in binnen- en buitenland intensiveren.

Fabchannel heeft het grootste online live muziekplatform in de wereld ontwikkeld. Met meer dan 800 volledige concertopnames permanent online, wekelijks live uitzendingen van concerten uit Paradiso en Melkweg Amsterdam en 850.000 actieve gebruikers is Fabchannel een van de bekendste muzieksites ter wereld.

Fabchannel gaat door de toetreding van de nieuwe aandeelhouders investeren in permanente beeldstudio's in podia in Engeland, Duitsland, Spanje en Amerika. Ook de internationale exploitatie van video advertising, betaalde downloads en subscriptions wordt door deze deelname mogelijk gemaakt.

Justin Kniest, CEO van Fabchannel: "Het internet begint een volwassen medium te worden voor het vertonen van hoogwaardige video. Zowel de consument als het bedrijfsleven ziet het internet als volwaardig alternatief voor televisie en radio. Onze kijkers willen meer live muziek. Daarom gaan wij samenwerken met toonaangevende clubs in Europa en Amerika. De know-how en het indrukwekkende netwerk van Foreman Capital stellen ons daarnaast in staat om onze online businessmodellen internationaal optimaal te exploiteren."

Arent Fock, partner in Foreman Capital: "Fabchannel's businessmodel is aantrekkelijk. Foreman ziet Fabchannel als toonaangevend web based internationaal muziekplatform. De tijd is nu rijp om dit model sterker commercieel te exploiteren. Foreman's ervaring in de internationale entertainment industrie komt daarbij goed van pas.

Carolien Gehrels, wethouder Kunst en Cultuur en Deelnemingen van de gemeente Amsterdam: "Onze deelname zorgt ervoor dat cultuur beter toegankelijk wordt voor alle Amsterdammers en liefhebbers vanuit de hele wereld. Met deze stap zal het bereik en de expertise van Fabchannel worden vergroot. Deze expertise wordt door Fabchannel via het project Cultureplayer ook ingezet voor de online verspreiding van voorstellingen van Amsterdamse culturele instellingen als Carré, Stadsschouwburg en het

Concertgebouw.

Pierre Ballings, directeur van Paradiso: "Voor Paradiso is dit, als initiatiefnemer en belangrijk aandeelhouder, een essentiële stap in het perfectioneren van de promotionele kwaliteit die Fabchannel heeft voor nieuw repertoire, jonge bands en popcultuur. Kortom het Paradiso Programma. Paradiso is zeer verheugd dat dit nu kan in een hechte privaat-publieke samenwerking. Voor de culturele sector is dat een unieke ontwikkeling die aan het begrip cultureel ondernemerschap ook een extra lading geeft". "

--------------