Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Tilburg, 2 november 2007

SCVM schrijft 1000ste makelaar/taxateur bij in kwaliteitsregister

SCVM (Stichting Certificering VBO Makelaar) heeft zes jaar na haar oprichting de 1000ste makelaar/taxateur toegevoegd aan haar kwaliteitsregister voor gecertificeerde makelaars/taxateurs: VBO-makelaar de heer Nieterau van Nieterau Makelaardij uit Haaksbergen. Inschrijving in het SCVM-register geeft zowel consumenten als Nederlandse geldverstrekkers de garantie met gecertificeerde kwaliteitsmakelaars/taxateurs zaken te doen. In principe kan elke makelaar/taxateur, al of niet afkomstig van één van de brancheorganisaties, zich inschrijven in het register. Maar het landelijk functionerende SCVM schrijft alleen makelaars/taxateurs in die beschikken over het ISO 17024 kwaliteitscertificaat, afgegeven door Det Norske Veritas (DNV).

Dit DNV-certificaat wordt slechts aan makelaars/taxateurs overhandigd die beschikken over het theorie- en praktijkdiploma makelaar/taxateur, aantoonbare vakbekwaamheid, werkzaam zijn als makelaar/taxateur en voldoen aan actuele eisen met betrekking tot kennis, inzicht, vaardigheden en beroepshouding. Deze eisen zijn vastgelegd in het beroepscompetentieprofiel voor makelaar/taxateur onroerende zaken.

Om na vijf jaar voor hercertificering in aanmerking te komen moet de makelaar/taxateur zijn of haar kennis actueel houden door het volgen van zgn. Permanente Educatie. Dit waarborgt continuïteit in kwaliteit. Een Waarborgcommissie - waarin zitting hebben vertegenwoordigers uit de makelaarsbranche, de groep afnemers van makelaarsdiensten en externe deskundigen - houdt toezicht op het (her)certificeringtraject.

Hoogst haalbare erkenning

Nadat in 2001 de beëdiging van makelaars werd afgeschaft omdat het geen waarborg meer bleek voor permanente kwaliteit, had de branche zelf behoefte aan een modern kwaliteitsborginginstrument. Persoonscertificering volgens de wereldwijd erkende ISO 17024 norm is een objectief kwaliteitssysteem gebleken dat in principe voor iedere makelaar/taxateur toegankelijk is. Dat dit systeem van toetsing en (her)certificering goed functioneert, blijkt uit het feit dat in 2005 de Raad voor Accreditatie de hoogst haalbare erkenning uitreikte: accreditatie van het certificeringschema voor makelaars/taxateurs.

Voorzitter van de SCVM, Mr. W. van t Hoff, is blij met deze mijlpaal: In zes jaar tijd van 0 naar 1000 geregistreerde, gecertificeerde makelaars is een mooie prestatie. Dit is goed voor het makelaarsvak. Uit deze groei blijkt dat de kwaliteit van het SCVM wordt onderkend door zowel makelaars als de afnemers van hun diensten. Ik ben verheugd te constateren dat dagelijks nieuwe makelaars hun weg naar de SCVM weten te vinden.


---



Ingezonden persbericht