Politie Friesland

Politieberichten van vrijdag 2 november

Fryslân, 02-11-2007 o Politieberichten van donderdag 1 november 07.00 t/m vrijdag 2 november 07.00 uur

Sneek: snelheidscontrole in verband met wegwerkzaamheden
De politie heeft dinsdagmiddag een snelheidscontrole gehouden op de Stadsrondweg Zuid. De maximumsnelheid is daar momenteel 50 km per uur, vanwege werkzaamheden. In totaal zijn 1206 voertuigen gecontroleerd, waarvan er 200 te snel reden. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 82 km per uur. De uitvoerder was zeer tevreden over deze politiecontrole.

Wolvega: twee winkeldievegges aangehouden
De politie heeft dinsdagochtend een 18- en een 19-jarige inwoonster van Wolvega aangehouden. De twee hadden kleding gestolen uit een zaak aan de Van Harenstraat. Een getuige had gezien dat de 18-jarige een shirt uit de winkel onder haar kleding droeg. De twee renden de winkel uit, maar konden door de eigenaar, een 41-jarige inwoner van Wolvega, worden aangehouden. Ze zijn teruggebracht naar de winkel en overgedragen aan de politie. Bij de 18-jarige werd op het bureau nog een broek onder de kleding aangetroffen, ook de 19-jarige had nog een broek en een shirt onder haar kleding. De verdachten hebben afstand van de goederen gedaan.

Leeuwarden: te veel gedronken, rijbewijs ingevorderd
De politie zag woensdagochtend tijdens een onopvallende surveillance met de motor dat een 22-jarige automobilist uit de gemeente Tytsjerksteradiel steeds fors optrok. Op de Dammelaan werd gekleefd en rechts ingehaald. In de Valeriusstraat werd de auto aan de kant gezet. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies de man 360 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur. Ook zijn rijbewijs is ingevorderd.

Goutum: auto gestolen bij inbraak woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Dobbehof. De inbraak is in de vroege donderdagochtend gepleegd. Men kwam binnen door een schuifpui te forceren. Vervolgens is de hele
benedenverdieping doorzocht. Gestolen zijn twee brommers, een televisie en een dvd-speler. Ook heeft men, via het stelen van de sleutels, de auto meegenomen. Het betreft een zwarte Seat Alhambra met het kenteken 35 PS KR. Aangifte is gedaan door een 42-jarige inwoner van Goutum.

Haskerhorne: 14 bekeuringen
Op verzoek van de gemeente heeft de politie donderdag tussen 07.30 en 07.50 uur gecontroleerd op het inrijverbod op de Lange Ekers onder Haskerhorne. In het half uur hebben 14 personen een bekeuring gekregen.

Lemmer: auto gestolen bij woninginbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Buitenbaardt. De inbraak is gepleegd tussen woensdagavond en donderdagochtend. Men kwam binnen door aan de achterzijde gaatjes te boren. Er werden drie gsms, een tas en diverse pasjes gestolen. Ook werd een nieuwe blauwe Volkswagen Phaeton gestolen, met het kenteken SU-RV1500. De auto is eigendom van een 48-jarige inwoonster van het Duitse Niederkassel. Aangifte is gedaan door een 54-jarige inwoner van Lemmer.

Gorredijk: aanrijding met letsel
De politie heeft donderdagochtend een aanrijding afgehandeld op de Badweg. Een 36-jarige automobilist uit Almere reed in zuidelijke richting over de Badweg. De auto remde in verband met een verkeersopstopping. Een 36-jarige automobilist uit Burgum zag dit te laat en botste op de achterkant van de auto voor hem. De inwoner van Almere, zijn passagier een 53-jarige inwoner van Amsterdam en de bestuurder uit Burgum zijn alle drie, met nek- en rugklachten, per ambulance, overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Franeker: inbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een horecapand aan de Groenmarkt. In de nacht van woensdag op donderdag wisten onbekenden zich via vermoedelijk een openstaand zolderraam toegang tot het pand te verschaffen. Vervolgens werd uit een kassa een bedrag van enkele honderden euros weggenomen. Een 36-jarige inwoonster van Franeker deed aangifte.

Leeuwarden: fietser onder invloed
De politie heeft donderdagmiddag een 29-jarige fietser uit Leeuwarden naar het politiebureau meegenomen voor een ademanalyse. De man was op de Nieuwekade tegen de auto van een 43-jarige inwoonster van Tytsjerk gebotst, nadat hij vanaf de Amelandsdwinger ineens de weg was overgestoken. Omdat vermoed werd dat hij gedronken had, moet hij op het bureau een ademanalyse ondergaan. Gezien het resultaat van 740 ug/l, werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt.

Franeker: aanrijding met letsel
De politie heeft donderdagmiddag geassisteerd bij een ongeval op de Zuidelijke Industrieweg, waarbij een 47-jarige fietser uit Burgwerd letsel had opgelopen. De man was aangereden door een 32-jarige automobiliste uit Franeker die linksaf sloeg en hem daarbij over het hoofd had gezien. De fietser werd met een hoofdwond en nekklachten per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek overgebracht.

Drachten: inbrekers overlopen
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Klokhuislaan. De 68-jarige bewoonster ontdekte donderdagmiddag bij thuiskomst een aantal onbekende mannen in haar woning. Toen deze de vrouw zagen vluchten ze onmiddellijk de woning uit. De politie heeft na de melding nog de omgeving afgezocht maar niemand meer aangetroffen. De bewoonster mist enkele sierraden.

Tjerkgaast: aanrijding onder invloed
De politie heeft donderdagavond een 57-jarige automobilist uit Balk op het politiebureau een ademanalyse laten ondergaan. De man was op de Gaestdyk betrokken bij een aanrijding. Hij haalde de auto van een 23-jarige inwoner van Hommerts in juist op het moment dat deze linksaf wilde slaan. Omdat vermoed werd dat de bestuurder uit Balk had gedronken, moest deze mee naar het politiebureau voor een ademanalyse. Gezien de uitslag van 315 ug/l werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Sneek: aanrijding met letsel
De politie onderzoekt een ongeval donderdagmiddag op de Edisonstraat, waarbij een 55-jarige fietsster uit Oppenhuizen gewond raakt. De vrouw was tegen de lepels van een stilstaande heftruck gebotst. Deze was daar door gebrek aan brandstof gestrand. Op het moment dat de vrouw tegen de heftruck botste, bevonden de lepels zich op borsthoogte. Ze werd met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek vervoerd.

Drachten: bromfietscontrole
De politie heeft donderdagavond een bromfietscontrole gehouden op het Van Knobelsdorffplein. Er werden 19 bromfietsen gecontroleerd, in 13 gevallen werd proces-verbaal opgemaakt. In zeven gevallen ging het daarbij om te hoog vermogen.

Heerenveen: aanhoudingen
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 20- en een 17-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden. De twee worden er van verdacht op de Gedempte Molenwijk een 18-jarige plaatsgenoot te hebben mishandeld en beroofd. Het slachtoffer werd door twee hem onbekende jongens in het gezicht geslagen, nadat er over en weer en opmerking was gemaakt. Hij vluchtte daarop een horecagelegenheid in waar de politie werd gewaarschuwd. Deze hield even later de twee verdachten aan op grond van het opgegeven signalement. Het slachtoffer miste na de mishandeling zijn portemonnee, die korte tijd later leeg werd terug gevonden.