NEN


Methode controle op legionella verbeterd

donderdag 1 november 2007, 10:12

NEN heeft NEN 6265 herzien, de methode voor de bepaling van legionella in water. Dit naar aanleiding van recent wetenschappelijk onderzoek dat voorstellen heeft opgeleverd voor verbetering van de analysemethode.

De herziene uitgave van NEN 6265 vervangt de eerdere versie uit 1991, inclusief het wijzigingsblad. De analysemethode is verbeterd op meerdere punten. Zo is er een medium geĂŻntroduceerd waardoor de selectiviteit van de methode is vergroot. Dankzij dit zogenoemde MWY-medium is de norm ook van toepassing op monsters met hoge concentraties aan achtergrondflora. Daarnaast is het filtratievolume aangepast. Op verzoek van het ministerie van VROM is de monsterneming van watermonsters uit tappunten aangepast conform het ontwerp Waterleidingbesluit. Daardoor wordt het monster genomen na doorspoelen van 1 liter water. Dit geldt echter alleen in situaties waarbij dit mogelijk is, dus niet voor moment- en drukknoppen.

Internationaal
De analyse moet volgens de Nederlandse wet worden uitgevoerd met een kweekmethode zoals beschreven in NEN 6265. Uit onderzoek is gebleken dat de methoden beschreven in de norm de grootste kans geven op het aantonen van legionella in water. Nederlandse deskundigen gaan nu de internationale norm (ISO 11731) voor de bepaling van legionella herzien. Met het aanpassen van deze methode kan in de toekomst mondiaal worden gewerkt met een eenduidige, selectieve en betrouwbare referentiemethode.

Informatie en bestellen
NEN 6265 kan worden besteld bij NEN-Klantenservice, telefoon (015) 2 690 391, e-mail bestel@nen.nl, of via de Normshop op www.nen.nl. Meer informatie is te krijgen bij NEN-Klantenservice of bij NEN-Milieu, telefoon (015) 2 690 303, e-mail: milieu@nen.nl. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
Analyse van legionella in water verbeterd (Persbericht) Legionella in water onder de loep (Nieuwsbericht) Legionella (meest gebruikte normen) NEN 6265:2007 nl (Norm) NEN MilieuMail (Publicatie) Zie het origineel