Gemeente Winschoten


Brede wijkschool in de Bomenbuurt met multifunctionele mogelijkheden

Op vrijdag 2 november opent bredewijkschool "Beukbreed" de deuren voor gebruikers en belangstellenden. De opening zal plaatsvinden om 13.30 uur door leerlingen van de school samen met de wethouder van onderwijs mevrouw Dineke van den Bergh en de directie van de school mevrouw Alie Stuut.
Het kabinet heeft voor de jaren 2006 en 2007 middelen beschikbaar gesteld als cofinanciering om eenmalig te investeren in het ontwikkelen van "de brede school in de wijk" voor onderwijs, opvang en sport.
De brede school levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen en draagt bij aan het realiseren van een sluitende dagindeling voor kinderen en hun ouders. Sport is daarvan een onderdeel. De huisvesting van brede scholen en sportaccomodaties is evenwel op dit moment niet altijd voldoende geschikt voor multifunctioneel gebruik.

Op grond hiervan heeft de gemeente Winschoten samen met lokale organisaties van de brede school een subsidieaanvraag ingediend om de huidige huisvesting van de Beukenlaanschool geschikt te maken voor multifunctioneel gebruik.
Door met name schoolgebouwen voor meer doeleinden en doelgroepen geschikt te maken wordt de samenwerking tussen de diverse partijen bevordert en zal er op wijkniveau een meer samenhangend aanbod ontstaan voor allerlei activiteiten voor jongeren en wijkbewoners; iets dat de cohesie bevordert.

Mede door de ligging van de Bomenbuurt afgesneden door een drukke verkeersader, is een brede school in deze wijk zeer gewenst en is door de beschikbaar gestelde subsidie in 2007 gerealiseerd. De bedoeling om deze brede school door te ontwikken voor multifunctioneel gebruik wordt dan ook werkelijkheid.
Zoals het nu lijkt wordt hierbij gedacht aan:

- Verbreden van de voor- en naschoolse activiteiten niet alleen voor de leerlingen van de school maar ook voor andere jongeren.
- Invulling geven aan de behoefte van een peuterspeelzaal in de Bomenbuurt, om de doelgroep kinderen met taalachterstanden deel te laten nemen aan Voor- en Vroegschoolse Educatie.
- Vraag en aanbod op het gebied van wonen, zorg en welzijn op elkaar af stemmen (Steunstee).

- Ruimte bieden voor activiteiten en ontmoeting in de wijk.
- Vergaderruimtes voor verenigingen en instanties.
- Een ruimte voor het in de wijk opererende wijkplatform.

De realisering van de brede school is een aanwinst voor de wijk.