Gemeente Soest

Vrijwilligers begeleiden kinderen van De Egelantier

Datum: 26/10/2007

De Gemeente Soest is als grote werkgever en publieke organisatie met een voorbeeldfunctie binnen de gemeente door het Vrijwilligersloket van Stichting Balans gevraagd om mee te doen aan een project voor maatschappelijk betrokken ondernemen. Het betreft het project Kans voor Kinderen op openbare basisschool de Egelantier.

10 medewerkers/vrijwilligers van de gemeente, maar ook de wethouders Paul Lemmen en Bert Krijger en het raadslid Karel van Geet (VVD), starten op 2 november 2007 op 'Make a Difference Day' met de begeleiding van een kind op de Egelantier. Het project is een experiment en duurt dit gehele schooljaar. De vrijwilligers doen dit deels onder werktijd, deels in hun vrije tijd.

De Egelantier is een kleurrijke openbare basisschool in de wijk Smitsveen, gevestigd in Breed Educatief Centrum de Plantage. De Egelantier wil als onderwijskansenschool de samenhang tussen school, gezin en buurt te versterken. Het doel van het project is het vergroten van kansen voor kinderen tussen 4 en 13 jaar die om diverse redenen extra aandacht nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat de ouders het Nederlands nog niet in die mate beheersen dat ze de kinderen zelf kunnen begeleiden.

De vrijwilligers van de gemeente Soest worden gedurende dit hele schooljaar mentor van een kind. Zij gaan de kinderen het gevoel geven dat zij belangrijk zijn en iets te bieden hebben. Zij gaan op bezoek op school, iets leuks ondernemen, helpen met lezen of naar hun werk kijken. Of een keer mee naar een voorstelling, sporttoernooi of een belangrijke gebeurtenis op school. Er wordt goed gekeken naar een passende match tussen mentor en kind. Ook de ouders zijn betrokken en staan achter het project. Tijdens het schooljaar kunnen de mentoren terugvallen op de kennis en ervaring van de interne begeleider op school wanneer ze vragen of opmerkingen hebben. Ook worden er enkele bijeenkomsten georganiseerd om ervaringen uit te wisselen.

Het Vrijwilligersloket is blij dat dit grote, relatief langdurige project door de gemeente als werkgever mogelijk wordt gemaakt. Zij wil graag aantonen dat met vrijwillige inzet van medewerkers alle betrokkenen 'rijker' zullen worden: rijker aan ervaringen, ontmoetingen, gebruikte talenten en nog veel meer.

.