Gemeente Helmond


Gratis reparatie fietsverlichting

Op vrijdag 2 november van 18.00-20.30 uur wordt bij fietsenstalling Kasteel Traverse (achter de Hema) kapotte fietsverlichting kosteloos gemaakt.

Doel is om fietsers -in deze donkere najaarstijd- te attenderen op het belang van goede fietsverlichting. De verlichtingsactie wordt georganiseerd door het Platform Verkeersveiligheid Helmond (PVVH).

De succesvolle reparatie-actie bij 'De Knip'in 2005 Gratis repareren

Op 2 november repareren medewerkers van Fietsspeciaalzaak Profile Ronald Breeman en vrijwilligers van VVN en de Fietsersbond -beide lid van het PVVH- tussen zes en half negen s avonds bij de Kasteel Traverse-stalling gratis de verlichting van fietsers. Dynamos en andere toebehoren zijn tegen gereduceerd tarief te verkrijgen. Ook is de Educar aanwezig met het nodige voorlichtingsmateriaal over verkeersveiligheid. Bovendien krijgen bezoekers -naast handige reparatietips- antwoord op al hun vragen. Om 20.30 uur sluit de actie. Mensen die op dat moment staan te wachten worden nog geholpen. Op donderdag 22 november wordt de reparatie-actie tussen 13.00-16.30 uur gehouden voor scholieren van het Jan van Brabant-college aan de Molenstraat.

Verlichting belangrijk

Een goed zicht in het verkeer is een van de belangrijkste aspecten van verkeersveiligheid. Als verkeersdeelnemers elkaar onvoldoende zien dan is dit vragen om ongelukken. Deugdelijke verlichting is dan ook verplicht voor fietsers en gemotoriseerd verkeer.

Flinke boetes

Onder het motto Val op! Daar kun je mee thuis komen gaat de politie de komende maanden intensief controleren. De Brabantse actie start
-meteen na de herfstvakantie- op 29 oktober en loopt tot en met 24 januari. De handhaving richt zich vooral op scholieren in het basis- en voortgezet onderwijs. In deze periode krijgen overtreders meteen een boete. Voor en/of achter geen licht kost 20. Geen reflectie op achterkant, trappers of wielen kost eveneens 20. Goed gedrag wordt beloond. Elke gecontroleerde fietser mét goede fietsverlichting kan een kleine attentie krijgen.

Verlichtingtips

Het beste systeem voor een deugdelijke verlichting is draadloze batterijverlichting. Dit betekent dat er geen dynamo en draadjes meer nodig zijn; onderdelen die vaak kapot gaan. Meer informatie en tips over verlichting en andere veiligheidsonderwerpen zijn te vinden op www.fietsersbond.nl/verlichting.