Ingezonden persbericht


Opening IJkdijk in Bellingwedde

Geachte heer/mevrouw ,

De IJkdijk is een wereldwijd uniek project, om de kansrijke technologische ontwikkelingen uit de sensorindustrie toepasbaar te maken voor de waterbeheerders. Deze open proeftuin voor bedrijfsleven, kennisinstellingen en beleidsmakers moet uiteindelijk leiden tot een realtime monitoringssysteem voor slimme dijken.

De IJkdijk:

* past hiermee als faciliteit in de ontwikkeling van de Flood Control Room 2015 met het netwerk Deltatechnologie en Deltares als belangrijke motors en
* stimuleert de economische ontwikkeling in Noord-Nederland. Een breed consortium, bestaande uit bedrijfsleven, kennisinstellingen en beleidsmakers, gaat het nut van sensortechnologie voor het waterbeheer in de praktijk onderzoeken. In een kleine polder ten zuiden van Bellingwolde, worden in nagebootste waterkeringen verschillende sensor- en ict-technologieën geplaatst om onder gecontroleerde omstandigheden hun bedrijfszekerheid, betrouwbaarheid en nauwkeurigheid te testen. Binnen de IJkdijk zal onderzoek worden gedaan naar de toepassing van verschillende nieuwe technologieën. Daarnaast zal worden bepaald hoe de verkregen informatie te vertalen is naar weloverwogen acties en accurate aanleg- en onderhoudsplanningen op korte, middellange en lange termijn.

Wij nodigen u graag uit om op vrijdag 2 november aanstaande de opening van de IJkdijk bij te wonen.

Vanaf 12:00 bent u van harte welkom op de Boonenschans in de gemeente Bellingwedde.

De staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, mevrouw J.C. Huizinga zal met de start van een demonstratie de faciliteit openen. Ook geven een aantal sprekers inzicht in de doelstellingen van het project en het maatschappelijk en economisch belang hiervan.

Na de opening is er gelegenheid om kennis te maken met de deelnemende bedrijven en instellingen en te netwerken onder het genot van een hapje en drankje (vanaf ca. 16:30 uur).

Naast deze vooraankondiging ontvangt u medio september, per post, een officiele uitnodiging. Aan een vernieuwde website wordt gewerkt: zie www.ijkdijk.nl. Hierop treft u de laatste informatie aan.

----------

De Stichting IJkdijk is een samenwerking van de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord Nederland (N.V. NOM), de Stichting Toegepast Waterbeheer (STOWA), Integrated Development Lab (IDL), GeoDelft (Deltares) en TNO.

Algemeen mailadres

Voor algemene vragen en informatie kunt u mailen naar: info@ijkdijk.nl

De volgende personen zijn vanuit hun organisatie verantwoordelijk voor de IJkdijk en zijn uw contactpersoon:

TNO

Naam: Nico Pals
Tel: 050-5857764
Email: n.pals@telecom.tno.nl

NOM

Naam: Evert Blansjaar
Tel: 050-5214466
Email: blansjaar@nom.nl

GeoDelft

Naam: Jos Maccabiani
Tel: 015-2693746
Email: j.maccabiani@geodelft.nl