Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: YH 341
Datum: 2 november

Toolkit Vrijwilligerswerk aangeboden aan
gedeputeerden en statenleden

Vandaag 2 november is tijdens de eerste dag van het vrijwilligersweekend Make a Difference Day (MADD) in het wijkgebouw Bilgaard in Leeuwarden door medewerkers van Partoer CMO Fryslân de Toolkit Vrijwilligerswerk aangeboden aan gedeputeerde Anita Andriesen. Gedeputeerde Jannewietske de Vries ontving vanmiddag de toolkit bij de Lokale Omroep Tytsjerksteradiel. In het Logeerhuis in Heerenveen ontvangt gedeputeerde Schokker morgen 3 november de toolkit. De toolkit is een CD-rom waarmee vrijwilligersorganisaties direct aan de slag kunnen. Het zit boordevol handvatten, achtergrondinformatie en in de praktijk getest voorbeeldmateriaal op het gebied van vrijwilligerswerk. De toolkit is één van de resultaten uit het onderzoek Vitale Dorpen, dat in 2003 op initiatief van Plattelânsprojekten Zuidwest Fryslân van de provincie Fryslân is uitgevoerd. Naast de gedeputeerden ontvangen ook twaalf statenleden dit weekend de toolkit.

Instrument bij uitstek
De toolkit biedt informatie over het werven van vrijwilligers tot het geven van adviezen over communicatie en PR. Ook biedt de toolkit vragenlijsten om het functioneren van een bestuur te scannen en geeft het tips over fondswerving. Kortom, de toolkit is hét instrument bij uitstek voor allerlei vrijwilligersorganisaties in Fryslân, zoals sportverenigingen, dorpsbelangen en kerkbesturen. De Toolkit Vrijwilligerswerk bestaat uit zeven onderdelen. Sommige onderdelen bevatten zowel hulpmiddelen en instrumenten als voorbeeldmateriaal. Het gaat om de volgende zeven onderdelen: communicatie en PR, bestuur, beleid, vrijwilligersbeleid, middelen, werven en 'aan de slag'.

Inventarisatie Vitale Dorpen
In 2003 is in alle dorpen in Zuidwest Fryslân de vitaliteit onderzocht. Hierbij stond de vraag centraal wat de bewoners vinden van het voorzieningenniveau in hun directe omgeving. Naast de fysieke voorzieningen in een dorp, zoals straatverlichting en drempels, is ook de sociale kant in een dorp belangrijk. Het bleek echter dat dit punt vaak onderbelicht is. Eén van de conclusies uit het onderzoek is dat het vrijwilligerswerk op dorpenniveau blijvende aandacht verdient. Met het oog op de leefbaarheid in een dorp is het vrijwilligerswerk van cruciaal belang, want veel dorpsverenigingen draaien op vrijwilligers. Als vervolg op de inventarisatie Vitale Dorpen heeft op initiatief van Plattelânsprojekten, in samenwerking met Doarpswurk en Partoer CMO Fryslân, een brainstorm plaatsgevonden met verschillende plaatselijke belangen. Uit deze brainstorm kwam nadrukkelijk de wens naar voren om informatie voor vrijwilligers op de dorpen beschikbaar te krijgen. Knelpunt is vaak dat bij verloop in een verenigingsbestuur het moeilijk is om nieuwe geschikte vrijwilligers te vinden en hen op een goede manier in te werken. Met de toolkit is nu een veelheid aan informatie permanent beschikbaar op een CD-rom. Alle voorradige informatie is gebundeld door Partoer CMO Fryslân. De Toolkit Vrijwilligerswerk is op te vragen bij Partoer CMO Fryslân of te vinden op www.partoer.nl/vrijwilligerstoolkit.


-----------------------


---- --