Politie Groningen

Vrijdag 2 november 2007

Provincie Groningen, 02-11-2007

Groningen: hennep en GHB in woning

De politie heeft donderdagmiddag in een woning aan de Van Oldenbarneveltlaan een kleine hennepkwekerij ontdekt. Er was een melding van een brand in de woning, waarna agenten naar de woning toe gingen. Ze troffen de bewoner en lieten een ambulance komen, omdat hij mogelijk rook had ingeademd. In de woning vonden ze een kleine werkende hennepkwekerij. In totaal ging het om vijfentwintig hennepplanten. Ook werden twee assimilatielampen gevonden. Nader onderzoek in de woning leverde ook nog eens een fles met vermoedelijke GHB op. De inhoud van de fles wordt onderzocht door het NFI. Tenslotte werden nog eens circa twintig kant-en-klare joints en allerlei attributen om joints samen te stellen gevonden. De 40-jarige bewoner werd aangehouden en tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: bromfietser onderuit

Een 16-jarige bromfietser uit Haren is donderdagmiddag op de kruising van het Damsterdiep met de Europaweg onderuit gegaan en gewond geraakt. Een automobilist trok bij het verkeerslicht op. Hij remde, waarna zijn achterwiel weg gleed en hij vervolgens viel. Hij is met onbekend letsel naar een ziekenhuis gebracht. De politie onderzoekt de toedracht en maakt een rapportage.

Groningen: kozijn valt van vrachtwagen

Donderdagmiddag is op de Weg der Verenigde Naties een kozijn van een vrachtwagen gevallen. De automobiliste (leeftijd en woonplaats onbekend) die achter de vrachtwagen reed, kon niet meer uitwijken en reed er overheen. Een lekke band was het gevolg. Ze kon haar auto nog wel veilig op de vluchtstrook zetten. De vrachtwagen is doorgereden en de politie probeert de betreffende chauffeur te achterhalen.

Groningen: te zwaar beladen

Een 43-jarige vrachtwagenchauffeur uit Middelstum krijgt proces-verbaal vanwege overbelading van zijn vrachtwagen. Bij controle bleek de vrachtwagen met oplegger 52.875 kilo te wegen. Slechts 50.000 kilo is toegestaan.

Groningen: fietsster valt

Een 22-jarige fietsster uit Wagenborgen is donderdagmorgen op de Zaanstraat gewond geraakt. Zij reed de heuvel af richting de Parkweg. Ter hoogte van de parkeerplaats stak een 17-jarig meisje uit Sebaldeburen de weg over. Ze zagen elkaar wel, maar ze schatten de snelheid verkeerd in. De fietsster viel en kwam met haar hoofd op de stoeprand terecht. Zij werd per ambulance naar een ziekenhuis gebracht. De politie maakt een rapportage van het ongeval.

Groningen: fietsverlichtingscontrole

De politie heeft donderdagavond op verschillende locaties in de stad Groningen fietsers gecontroleerd op hun fietsverlichting. Fietsers op de Eikenlaan, Friesestraatweg, Kattenhage, Oude Kijk in t Jatstraat, Astraat, Emingaheerd en Framaheerd werden aan een controle onderworpen. In totaal bleken 108 fietsers zonder licht te fietsen. In Beijum was er veel fietsverkeer. Opvallend was dat veel van de fietsers daar keurig voorzien was van fietsverlichting. Desondanks kregen toch 14 van de in totaal 108 personen een bekeuring, omdat ze zonder licht fietsten. Momenteel wordt veel op fietsverlichting gecontroleerd, ook vanwege een landelijke fietsverlichtingscampagne Val op.

Groningen: rijbewijs ingevorderd en boetegeld geïnd

De politie heeft donderdagavond op de Noordzeeweg het rijbewijs van 28-jarige Stadjer ingevorderd. Bij een snelheidscontrole werd hij geklokt op 157 km/uur, terwijl daar 100 km/uur is toegestaan. Zijn roze papiertje moest hij bij zijn staandehouding inleveren. Controle wees uit dat hij ook nog circa 400 euro aan boetes had openstaan, of 56 dagen aan buitengebruikstelling van zijn auto. Uiteindelijk kwam hij met het geld over de brug. Het stuur werd overgenomen door een vriend. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: fietsster zonder verlichting aangereden

Een 21-jarige fietsster uit Groningen is donderdagnacht op de kruising van de Kerklaan met de Verlengde Grachtstraat gewond geraakt. Zij fietste zonder fietsverlichting richting het Noorderplantsoen. Op hetzelfde moment kwam een 48-jarige automobilist uit Groningen uit de Verlengde Grachtstraat rijden. De fietsster verleende geen voorrang en omdat ze niet zichtbaar was, ontstond tussen beiden een botsing. Ze is per ambulance naar een ziekenhuis gebracht. De politie maakt een rapportage van het ongeval.

Groningen: man bestolen van geld

Een 27-jarige man uit Groningen is donderdagavond omstreeks 21.30 uur bestolen van een klein geldbedrag bij een café aan de Grote Markt. Een onbekende man vroeg of hij geld kon wisselen. Ineens pakte de man hem beet, graaide een klein geldbedrag uit zijn handen waarna hij er vandoor ging. De politie stelt een onderzoek in.

Boerakker: voormalig hennepkwekerij aangetroffen

De politie heeft donderdag onderzoek gedaan naar een mogelijke hennepplantage in een pand in Boerakker. Buurtgenoten zagen al enkele dagen licht branden en waarschuwden de politie. Op verschillende plaatsen in het pand werden zon 350 verdorde en verdroogde hennepplanten aangetroffen. Ook vond de politie materialen die nodig zijn voor een kwekerij. Alle goederen zijn vernietigd. Op het terrein rondom het pand werden verder diverse vaten en accus aangetroffen. De politie stelt een nader onderzoek in.

Lauwersoog: tussen wal en schip

Een 64-jarige man uit Westdongeradeel is donderdagmiddag gewond geraakt in de haven van Lauwersoog. De Fries was bezig met werkzaamheden aan een schip en stond op een steiger tussen het schip en de wal. Toen een andere boot langs voer, werd het te repareren schip tegen de wal gedrukt. De man kwam daardoor klem te zitten. Met behulp van twee toegesnelde personen, kon de Fries uit zijn benaderde situatie worden gebracht. Hij is met onbekend letsel naar een ziekenhuis gebracht. De politie doet onderzoek.

Spijk/Lageland: bestuurders rijden te snel

De politie heeft donderdagavond een 33-jarige automobilist uit Groningen langs de kant van de Krommeweg in Bierum. De man reed met een snelheid van gemiddeld 133 km/u over de N363, waar 80 km/u is toegestaan. Omdat dit een snelheidsovertreding van meer dan 50 km/u is, moest hij zijn rijbewijs inleveren. Aangezien de Stadjer zijn roze papiertje niet bij zich had, moest hij zijn auto achterlaten op het politiebureau. De politie maakt proces-verbaal op.

Een 27-jarige motorrijder uit Delfzijl kon donderdagmiddag zijn rijbewijs inleveren. Een agent zag de man met hoge snelheid rijden over het Eemskanaal ZZ bij Lageland. De Delfzijlster reed met een gecorrigeerde snelheid van 113 km/u over een weg waar 60 km/u is toegestaan. De politie maakt proces-verbaal op.

Veendam: boetes bij controle

De politie heeft donderdag 12 bekeuringen uitgedeeld aan automobilisten die door het rode verkeerslicht reden bij de Julianabrug in Veendam. De politie kreeg signalen dat bestuurders regelmatig het verkeerslicht bij de brug negeren. In totaal werden 600 voertuigen gecontroleerd.

Loppersum: onder invloed op de plof

De politie heeft donderdagmiddag op het Marktplein in Loppersum een 36-jarige bromfietser uit Krewerd bekeurd. Agenten zagen de man rijden zonder helm en wilden hem aanspreken. De bromfietser wilde er vandoor gaan, maar reed zich klem. Uit een blaastest bleek dat hij alcohol had genuttigd. In zijn bloed zat 1,2 promille alcohol. De politie maakt proces-verbaal op.

Scharmer: in de vangrail na onoplettendheid

Een 41-jarige automobiliste uit Groningen is donderdagmiddag op de A7 bij Scharmer tegen de vangrail gereden. De vrouw keek naar een automobilist die met pech op de vluchtstrook stond. Hierdoor stuurde de Groningse teveel naar de linker zijde van de snelweg en kwam via de berm tegen de vangrail terecht. Daarna schoot ze door naar de andere kant van het weggedeelte, waar ze stil kwam te staan. De automobiliste is voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft donderdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Groningen, Beneluxweg: aantal geregistreerde voertuigen: 2393, aantal overtredingen: 84, hoogst gemeten snelheid: 103 km/uur, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.

Glimmen, Rijksstraatweg: aantal geregistreerde voertuigen: 607, aantal overtredingen: 115, hoogst gemeten snelheid: 78 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Groningen, Paterswoldseweg: aantal geregistreerde voertuigen: 800, aantal overtredingen: 114, hoogst gemeten snelheid: 78 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Nieuwe Pekela, N366: aantal geregistreerde voertuigen: 553, aantal overtredingen: 172, hoogst gemeten snelheid: 126 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Winschoten, Zuiderveen: aantal geregistreerde voertuigen: 1557, aantal overtredingen: 200, hoogst gemeten snelheid: 83 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Veendam, N33: aantal geregistreerde voertuigen: 2670, aantal overtredingen: 28, hoogst gemeten snelheid: 120 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.