Persberichten Lekstroom, 11.05 uur

Utreht, 02-11-2007

Inbraken in woningen

VIANEN In de afgelopen maand vonden diverse inbraken in woningen plaats. De inbraken spitsten zich vooral toe in de wijk De Hagen. De inbraken vonden veelal plaats in de avond en nacht. Men kwam in de meeste gevallen de woning binnen door het verwijderen/verbuigen van het deurbeslag of door het boren van gaatjes in kozijnen. Een klusje dat binnen een minuut door de gelegenheidsinbreker wordt geklaard.

Sit-actie

Het wijkteam Vianen surveilleerde in verband met de inbraken extra in de wijk en riep daarnaast de hulp in van het Snel Interventie Team(SIT). Politiemensen van dit team gingen vrijdag 26 en dinsdag 30 oktober de wijk in om een informatiebrief te verstrekken. De politiemensen bezochten ruim 500 woningen. Men trof ruim 50 procent van de bewoners thuis aan en werd een toelichting gegeven over de inhoud van de brief en de actie. Bij de bewoners die niet thuis waren, werd de brief in de brievenbus gedaan.

Informatiebrief

In de brief werden de bewoners onder meer geïnformeerd over de gepleegde inbraken, wat de politie tot nu toe heeft gedaan, dat de bewoners 112 mogen bellen om een verdachte situatie te melden, waar zij bij het doorgeven van de melding op kunnen letten(opvallende details signalement en/of gebruikte voertuigen), over de werkwijze van de inbrekers en het advies over het nemen van preventiemaatregelen.

Positieve reacties

De reacties van de bewoners uit de wijk waren positief. Uit de gesprekken met de bewoners is nog geen informatie naar voren gekomen die de politie op het spoor zou kunnen zetten van de verdachten.

Bel 112

De politie attendeert nogmaals op het feit dat als u omstandigheden ziet, die afwijken van het normale patroon, er sprake kan zijn van een verdachte situatie. Neem direct via het alarmnummer 112 contact op met de politie. Let op het signalement van verdachte personen en op kenmerken van eventuele vervoermiddelen: merk, type, kleur en het kenteken. Uw informatie kan cruciaal zijn voor de opsporing en aanhouding van verdachte(n).

Inbraakpreventie

De inbreker(s) kwam(en) de woningen binnen door in veel gevallen de cilinder van het slot te breken omdat deze buiten het deurbeslag uitstak of nadat het deurbeslag werd verwijderd/omgebogen. Door goedgekeurd veiligheidsbeslag aan te (laten)brengen neemt de kans op het afbeken van de cilinder aanzienlijk af. Het veiligheidsbeslag dient minimaal te zijn voorzien van 1 SKG *. Ook kwam men de woningen binnen door gaatjes te boren in de kozijnen. Dit is te voorkomen door het plaatsen van een bijzetslot.

Op www.politiekeurmerk.nl vindt u meer informatie over inbraakpreventie en adressen van Politie Keurmerkerkende bedrijven in de regio Utrecht. Deze bedrijven geven u adviezen dan wel helpen met het beter beveiligen van uw schuren en woning.

Automobiliste aangehouden

NIEUWEGEIN De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 57-jarige automobiliste aangehouden voor het rijden onder invloed. Agenten controleerden de vrouw uit Beverwijk op de Zuidstedeweg en lieten haar een blaastest uitvoeren. De blaastest gaf aan dat de vrouw onder invloed van alcohol was. Agenten wilden de automobiliste overbrengen naar het bureau in Maarssen voor een tweede blaastest aan het ademanalyseapparaat. Hier was de vrouw het echter niet mee eens en wilde weer in haar auto stappen. Agenten probeerden de vrouw tegen te houden en kregen vervolgens van haar klappen en trappen. Agenten hebben de vrouw geboeid en meegenomen naar het bureau in Maarssen. Een 48-jarige passagier uit Nieuwegein bemoeide zich met de aanhouding is ook aangehouden. De uitslag van de ademanalyse was 490 u/gl. De vrouw kreeg een rijverbod van 5 uur en een proces-verbaal voor het rijden onder invloed en verzet. Ook tegen de Nieuwegeiner is proces-verbaal opgemaakt voor het niet voldoen aan bevel of vordering.

Verkeersconflict

NIEUWEGEIN Donderdagavond rond 21.50 uur kreeg de politie een melding dat er bij een verkeersconflict een automobilist gewond was geraakt. Toen agenten op de Ransuil arriveerden troffen zij een 32-jarige man uit Nieuwegein aan met een steekwond in zijn gezicht. Hij vertelde dat hij in op de A2 een verkeersconflict had gehad en dat de automobilist van deze auto hem was gevolgd. Op de Ransuil waren beiden uitgestapt en vloog de man het slachtoffer aan. Hierbij liep hij een steekwond op. Ondertussen had de verdachte, een 28-jarige man uit Nieuwegein, zich op het bureau in Nieuwegein gemeld en is aangehouden.

Jongens vernielen speeltoestel

NIEUWEGEIN Donderdagmiddag omstreeks 16.00 uur kreeg de politie een melding binnen dat drie jongens een speeltoestel aan de Othellolaan in de brand hadden gestoken. Buurtbewoners zaggen het voorval en belde direct 112. Ook hebben zij een van de jongens kunnen aanhouden en het vuur kunnen blussen. De andere twee renden weg, maar kwamen even later teruglopen. Gearriveerde agenten troffen bij de drie knapen van 12 en 13 jaar oud, lucifers aan en een molotovcoctail. De jongens uit Nieuwegein zijn naar het politiebureau overgebracht voor verhoor. Hun ouders zijn in kennis gesteld. Tegen het drietal wordt proces-verbaal opgemaakt.

Verboden wapenbezit

NIEUWEGIEN De politie heeft donderdag omstreeks 22.15 uur een 18-jarige man uit Nieuwegein aangehouden voor verboden wapenbezit. Tijdens het surveilleren hoorden agenten dat er vuurwerk werd afgestoken. Ter hoogte van de tramhalte Fokkesteeg zagen zij twee jongens en een meisje lopen. Agenten spraken het drietal aan of zij in het bezit waren van vuurwerk. Ook moesten zij hun zakken leegmaken. De 18-jarige man liet vervolgens zien dat hij een boksbeugel bij zich had. De man is aangehouden en kreeg een proces-verbaal. De boksbeugel is inbeslag genomen.

Laatst gewijzigd 02-11-2007 11:07 | © Politie Utrecht