ANBO

Staatssecretaris De Jager opent website Belastingservice


01-11-2007

Op 2 november aanstaande opent staatssecretaris De Jager van Financiën de website www.belastingservice.org van de gezamenlijke ouderenbonden ANBO, PCOB en Unie KBO. Deze website is speciaal bedoeld voor de vele vrijwilligers die jaarlijks andere senioren helpen bij het invullen van de belastingpapieren. Tegelijkertijd is dit een moment om stil te staan bij het succes van de door de ouderenbonden aangeboden service: dit jaar werden maar liefst 70.000 aangiftes ingevuld. Daarmee zijn de ouderenbonden één van de grootste partners bij de hulp bij aangifte (HUBA) van de Belastingdienst.

De website is bedoeld om de informatie die de vrijwillige belastinginvullers nodig hebben snel, eenvoudig en efficiënt beschikbaar te stellen. Ook worden zij met dit medium gestimuleerd bij de toekomstige verdere digitalisering van de belastingaangiftes. Daarnaast zijn op de website zaken als cursusinformatie, handige links en downloads te vinden.

De Belastingservice is een service 'voor en door ouderen'. Zo zijn er dit jaar circa 1900 ouderen voor andere ouderen op pad geweest. Voor 2008 hebben zich nu al maar liefst 2200 vrijwilligers aangemeld, zodat een verdere stijging van het aantal geholpen ouderen wordt verwacht. Juist door deze omvang zijn de ouderenbonden er toe overgegaan om een decentrale organisatie in te richten. Om dit traject mogelijk te maken en goed te begeleiden, heeft voormalig Minister Zalm in november 2007 aan de Tweede Kamer toegezegd om de gezamenlijke ouderenbonden te ondersteunen middels een subsidie in 2007 en 2008.

Voor veel senioren is het invullen van het belastingbiljet een jaarlijks probleem. Vandaar dit grootschalige project. In de campagne wordt de nadruk gelegd op het niet-gebruik van de aftrekpost buitengewone uitgaven. Veel 65-plussers, ook zij met een laag inkomen, verzuimen om teveel betaalde belasting terug te vorderen. Deze vorm van onderbenutting bedraagt jaarlijks tientallen miljoenen euro's. Door de voorgenomen wijziging binnen deze aftrekpost in 2008 en afschaffing en overheveling naar de gemeenten in 2009, behoeft dit punt eveneens extra aandacht. Ouderen met relatief hoge incidentele zorgkosten dreigen in 2009 buiten de boot te vallen. De vrijwillige belastinginvullers merken juist op dit punt dat veel ouderen nu nog iets terug kunnen krijgen van de gemaakte onkosten.

Bron: ANBO voor 50-plussers, Unie KBO, PCOB