Gemeente Maastricht

Spreidingsbeleid Sportaccommodaties: 'Concentratie en kwaliteit in samenhang'

Datum: 2 november 2007

Donderdag 1 november 2007 is gemeentelijke beleidsvoornemen m.b.t. sportaccommodaties gepresenteerd. Uitgangspunten voor dit beleidsvoornemen zijn:


1. Kwalitatief hoogstaande sportparken

2. Multifunctionele accommodaties met een adequaat schaalniveau
3. Een evenwichtige spreiding over de stad

4. Gedeeld gebruik van sportparken met behoud van identiteit van de verenigingen
5. Verhoging van de bezetting, toegankelijkheid en kostenefficiency
6. Vitale verenigingen

7. Algemeen belang prevaleert boven het verenigingsbelang
8. Terugdraaien van de privatisering van kleed-/clubgebouwen

De sportparken van de toekomst hebben parkmanagers, die verenigingen ondersteunen en het park zo rendabel mogelijk maken. Van de huidige 18 gemeentelijke sportparken wordt een kwaliteitsslag gemaakt naar 5 multifunctionele accommodaties en 2 basissportparken. Op plekken waar sportparken verdwijnen komen wijkvoorzieningen (bv. Cruyff Courts, sportkooien, trapveldjes, basketbalveldjes of anders) waar wijkgerichte activiteiten worden georganiseerd. Elk stadsdeel krijgt een kwalitatief hoogstaand sportpark. Voordeel voor de verenigingen is dat ze kunnen sporten in een hoogwaardige omgeving en tevens professionele ondersteuning krijgen van de parkmanager. Doordat sportparken de hele dag open zijn, krijgen nu ook scholen, ouderen en ongeorganiseerden eenvoudig toegang. Tevens ontstaan mogelijkheden voor sportgerelateerde kinderopvang. De verbinding met de wijk wordt geborgd door de organisatie van wijkgerichte activiteiten. In financiële zin heeft de gemeenschap baat bij het plan omdat de exploitatie van de sportparken lager uitvalt. De uitvoering van dit plan loop van 2008 tot 2020.

Onderstaande presentatie laat de uitgangspunten van het beleidsvoornemen zien en de nadere uitwerking op sportparkniveau.

Spreidingsbeleid buitensportaccommodaties.pdf http://www.maastricht.nl/maastricht/servlet/nl.gx.maastricht.client.http.GetFile?id=306457&file=presentatie_raadscie_geusselt_versie_6.pdf

Zie ook:

Spreidingsbeleid sportaccomodaties http://www.maastricht.nl/maastricht/show/id=284838