Ingezonden persbericht


IVF BEHANDELING VEROORZAAKT GEEN EIERSTOKKANKER

Amsterdam, 2 november 2007.- In diverse media verschijnen vandaag berichten waaruit opgemaakt kan worden dat er een verband zou zijn tussen IVF behandelingen en een mogelijk risico op eierstoktumoren. De betrokken onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam en het Nederlands Kanker Instituut Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam laten weten dat hiervoor nog geen wetenschappelijk bewijs is gevonden; het staat in het geheel nog niet vast dat vrouwen die een IVF behandeling ondergaan een groter risico hebben op tumoren in de eierstok.

Sinds 1995 wordt door het Erasmus MC en het NKI-AVL onderzoek gedaan naar een mogelijke relatie tussen IVF behandelingen en het risico op tumoren in de eierstok en andere organen, zoals borstkanker. Het onderzoek betreft 19.600 vrouwen die hormoonbehandelingen voor IVF hebben gekregen en 6000 vrouwen die ook verminderd vruchtbaar waren maar geen IVF kregen. Het onderzoek heeft een lange looptijd omdat tumoren weinig voorkomen op de (jonge) leeftijd waarop de vrouwen vruchtbaarheidsbehandelingen kregen.

Het is in de wetenschap gebruikelijk dat van dergelijke onderzoeken regelmatig een tussenrapportage wordt gegeven. Prof. Burger van het Erasmus MC heeft op een gynaecologen congres in Berlijn een korte presentatie over het onderzoek gegeven, waarbij ook enkele zeer voorlopige resultaten zijn gebracht.

Bij deze voorlopige resultaten is er geen rekening mee gehouden dat de IVF-patientengroep minder kinderen heeft en dat bij deze vrouwen andere oorzaken van onvruchtbaarheid een rol spelen. Op het moment dat deze gegevens bekend zijn en verwerkt worden in het onderzoek, kunnen pas de eerste conclusies worden getrokken.

De onderzoekers van Erasmus MC en het NKI-AVL hechten grote waarde alle betrokkenen te laten weten dat aan dergelijke tussenrapportages voor vakgenoten geen conclusies mogen en kunnen worden verbonden. Immers, voortijdige publicatie van nog incomplete gegevens die nog volstrekt onvoldoende statistisch zijn bewerkt veroorzaakt onnodige ongerustheid bij de betreffende groep mensen.

----------
Noot aan de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

Fred Balvert, persvoorlichter van het Erasmus MC,

010-408 8020 of 06 - 4143 1721.