Gemeente Rotterdam

Nr. 198
2 november 2007

Europese aanbestedingsprocedure Topsportcentrum gestopt

Het college heeft vandaag het besluit genomen om de Europese aanbestedingsprocedure voor de uitbreiding van het Topsportcentrum te beëindigen. Voor de bouw van de uitbreiding heeft één aanbieder zich bij de gemeente gemeld. Zijn inschrijving voldoet echter niet aan de eisen van het bestek. Uitvoering conform de aanbesteding zou een verlenging van de bouwtijd met vijf maanden betekenen. Daarnaast leidt de hoogte van de inschrijvingssom tot een budgetoverschrijding van 40%. Hierdoor is de inschrijving ongeldig respectievelijk onacceptabel verklaard. Het college beraadt zich momenteel op de alternatieven.

Door het beëindigen van de procedure is de geplande ingebruikname van het Topsportcentrum in januari 2009 niet langer haalbaar. Dit heeft consequenties voor de programmering van evenementen zoals het Europees Kampioenschap Jeugdvolleybal. Hiervoor regelt de gemeente een goede oplossing.

Het Topsportcentrum kent sinds de opening in 2000 een succesvolle mix van onderwijs, breedtesport, trainingen, competitiewedstrijden en topsportevenementen. Door het succes en de toename van het aantal evenementen en wedstrijden is uitbreiding met een extra topsporthal en horecafaciliteiten noodzakelijk om te kunnen doorgroeien. Het uitbreidingsplan is aangegrepen om de opleiding Sport en Bewegen van het Albeda College in het Topsportcentrum te huisvesten. Hiermee wordt het Topsportcentrum een leerwerkbedrijf. Op 8 mei 2007 keurde het college het Definitief Ontwerp voor de uitbreiding van het Topsportcentrum goed.

Het Topsportcentrum is gelegen in het Stadionpark, een van de VIP-gebieden uit de Stadsvisie. Het Stadionpark is cruciaal voor de versterking van Rotterdam. Dit heeft enerzijds te maken met de centrale ligging tussen het centrum en de deelgemeente IJsselmonde die nog onvoldoende wordt benut. Anderzijds heeft het Stadionpark accommodaties binnen haar grenzen met potentieel die het gebied sterker en aantrekkelijker kunnen maken. Hier liggen kansen voor de toekomst.

noot voor de redactie/