Universiteit Maastricht

Persbericht

1 november 2007

NB op de inhoud van dit persbericht rust een embargo tot het moment van uitspreken van de oratie (vrijdag 2 november, 16.30 uur)

Inaugurele rede prof.dr. Geert Walenkamp, hoogleraar Orthopaedie

Preventie diepe prothese infecties kan en moet beter

De preventie van diepe wondinfecties na prothese-ingrepen kan beter in Nederland. Bij de toepassing van biomaterialen in de orthopaedie zijn maatregelen nodig om te voorkomen dat bacteriën die in de operatiekamerlucht circuleren, zich vasthechten op de prothese en omhullen met een ondoordringbare eiwitlaag, waardoor zij onbereikbaar worden voor afweercellen en antibiotica. Met al lang beschikbare techniek is het mogelijk gecontami­neerde lucht op de OK weg te voeren en het operatiegebied te voorzien van schone, bacterievrije lucht. Die techniek wordt al twintig tot dertig jaar toegepast in de voedings­middelen-, pharma- en chipindustrie, maar op operatiekamers is deze nog lang niet overal ingevoerd. Hoge verbouwkosten in combinatie met kortzichtig budgettaire benadering kan in sommige Nederlandse ziekenhuizen soms een belemmering vormen. Dat stelt prof.dr. Geert Walenkamp in zijn oratie, die hij op vrijdag 2 november uitspreekt aan de Universiteit Maastricht.

De hoogleraar bespreekt in zijn inaugurele rede nog enkele andere thema s. Zo breekt hij een lans voor de niet-operatieve behandeling binnen de orthopaedie. Die gaat in tegen de natuur van orthopaeden: volgens de orator zijn dat echte knutselaars die het vooral leuk vinden om te opereren. Maar juist de niet-operatieve behandeling is doorgaans veeleisender, moeilijker en complexer dan operatief ingrijpen en verdient daarom in de opleiding meer aandacht. Walenkamp formuleert het als volgt: Orthopaedie vereist dus (&) een verstandige attitude met een delicate balans tussen conservatieve en operatieve geneeskunde, tussen afwachten en aanvallen, tussen beschouwen en doen.

In zijn oratie behandelt Walenkamp ook de afbakening van het vakgebied Orthopaedie. Andere disciplines houden zich ook met het bewegingsapparaat bezig. Op de grensgebieden, met name tussen orthopaedie en chirurgie/traumatologie, zijn soms verwoede discussies gevoerd, die wel eens uitliepen op onwrikbare en onverenigbare standpunten, maar gelukkig vaker op samen­werkings­verbanden in goede harmonie, aldus Walenkamp.

Een ander interessegebied van de hoogleraar zijn de dagelijkse ziekten. Klachten van het bewegingsapparaat behoren tot de top-drie van de huisartsenpraktijk. Dagelijkse ziekten worden vaak als zo gewoon beschouwd dat ten onrechte verondersteld wordt dat onderzoek ernaar nauwelijks nodig is. Zo is het gebruik van steunzolen bij voetproblemen een relevant en vaak voorkomend probleem, waar basaal onderzoek vrijwel ontbreekt. In Nederland worden steunzoelen gemaakt door drie beroepsgroepen: podotherapeuten, instrumentmakers en orthopaedisch schoenmakers. Walenkamp haalt een promotieonderzoek aan dat onlangs in zijn vakgroep is uitgevoerd, waarin grote verschillen in de kwaliteit van steunzolen werden aangetoond tussen individuele makers, maar ook tussen de drie beroepsgroepen onderling.

Prof.dr. G.H.I.M. (Geert) Walenkamp is sinds 1982 aangesteld aan de Universiteit Maastricht. Op 1 augustus 2007 werd hij benoemd tot hoogleraar Orthopaedie aan de Universiteit Maastricht. Met ingang van februari 2007 is hij afdelingshoofd en vakgroep­voorzitter Orthopaedie. Hij heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van infecties in de orthopedie. Hij is lid van diverse landelijke adviesorganen en commissies over dit onderwerp en adviseert regelmatig collega s en ziekenhuizen bij problemen.

Noot voor de pers:

De volledige oratietekst kunt u (onder embargo tot 2 november 2007, 16.30 uur) opvragen bij Caroline Roulaux, afdeling Communicatie & Relatiebeheer, 043 388 5229, e-mail caroline.roulaux@ssc.unimaas.nl

Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij prof.dr. Geert Walenkamp, tel. 043 387 7038 (secr), e-mail gwa@sort.azm.nl.

De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/

Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine

Maastricht University
Maastricht University is a Dutch university with a strong European and international outlook. Cherishing and stimulating talented people and creating opportunities for innovative education and research relevant to society s needs are core values of Maastricht University.