Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Rechtenvrije persfoto's downloadable van:
http://www.limburgsmuseum.nl/pers/AanwinstenFotografie2007/

Expositie met aanwinsten

FOTOGRAFIE STEEDS BELANGRIJKER VOOR LIMBURGS MUSEUM IN VENLO

Het Limburgs Museum in Venlo profileert zich de laatste jaren steeds nadrukkelijker met fotografie. Het nam het initiatief voor spraakmakende exposities, zoals Dutch beauty van Patricia Steur, Kloosterlingen van Annie van Gemert en Kleur in donkere dagen de tentoonstelling met kleuropnames die de Roermondse fotograaf Alphons Hustinx in en rond de Tweede Wereldoorlog in Nederland maakte. Stuk voor stuk exposities die landelijk aandacht kregen van media en bezoekers. Daarnaast waren er nog de kleinere fotoprojecten en de tweejaarlijks wedstrijd georganiseerd in samenwerking met amateurfotografen uit de euregio. Met zijn galerie is het Limburgs Museum goed geoutilleerd om foto's te kunnen presenteren. Ook in het collectiebeleid is fotografie de laatste jaren een steeds nadrukkelijker rol gaan spelen. Foto's zijn immers makkelijk toegankelijke en aansprekende bronnen van informatie over de geschiedenis en cultuur van Limburg. Een foto zegt immers zo veel meer dan - pak hem beet - een scherf van een middeleeuwse drinkbeker.

Van 2 november aanstaande tot en met 6 januari 2008 laat het Limburgs Museum een kleine selectie zien uit de aanwinsten van de verzameling fotografie. Aanleiding voor de expositie is de verwerving van een foto op groot formaat en afgedrukt op linnen van Patricia Steur. De glamourfotografe exposeerde eerder dit jaar in Venlo en vervaardigde bij die gelegenheid een portret van de Castenrayse beauty Elleke Classens als saxofoniste bij Fanfare Dorpsklank. Wat is er nog meer te zien in de tentoonstelling? Marcel Hectors is producent en fotograaf van de Historoscoop, het 360 graden multimediatheater in het museum. Van hem zijn sfeervolle typisch Limburgse panoramafoto's opgenomen. Persfotograaf Jacques Peeters is meer dan dertig jaar actief geweest voor het voormalige Dagblad voor Noord-Limburg. Met zijn zwartwit foto's heeft bijgedragen aan het beeld van Noord-Limburg in voorbije decennia.

Guido Paulussen was cameraman bij de NOS en werkte onder meer jarenlang voor het jeugdprogramma Het Klokhuis. Als vutter kreeg hij eindelijk tijd om een oude liefde te herontdekken: de fotografie. Guido Paulussen is de fotograaf van het verdwijnend Limburgse platteland. In de expositie zijn enkele opnames uit de serie Stille stallen te zien. Andrea Stultiens fotografeerde in opdracht van het Limburgs Museum mensen langs de Maas. Ze kijkt met liefde naar het dagelijkse doen en legt dat vast in foto's die beklijven omdat ze het alledaagse juist ontstijgen. Annie van Gemert is de fotografe van de lange adem. Ze bijt zich jarenlang vast in een thema. In 2006 liet ze in het Limburgs Museum voor het eerst haar serie Kloosterlingen zien: verstilde portretten en sfeerfoto's vervaardigd achter de muren, poorten en tralies van contemplatieve kloosters. Van Erwin Olaf zijn enkele karakteristieke beelden te zien die hij maakte tijdens het carnaval. Hetzelfde onderwerp was voor Wubbo de Jong van Het Parool in 1996 de reden om naar Limburg af te reizen en een schitterende fotoserie te maken.

Het Limburgs Museum verwerft ook foto's die verder teruggrijpen in de tijd. Uit de nalatenschap van Cas Oorthuys is een selectie gemaakt van Limburg-gerelateerde foto's. Zeer bijzonder tenslotte zijn de kleuropnames die Alphons Hustinx uit Roermond maakte in rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Aanwinsten fotografie is in het Limburgs Museum te zien van 2 november 2007 tot en met 6 januari 2008.

Limburgs Museum
Keulsepoort 5
5911 BX Venlo
tel 077 352 21 12
web www.limburgsmuseum.nl

open
dinsdag tot en met zondag 11-17 uur
gesloten op maandagen, 25 december en 1 januari