Digitale Gemeente Houten

Jazzin' Houten van start !

maandag 15 oktober 2007 - Bron: COMPANION Sound & Vision

HOUTEN - Onder de titel Jazzin' Houten zal op vrijdagavond 2 november a.s. in de Champagnezaal van Restaurant De Engel (Burg. Wallerweg) de eerste van een serie avonden met live jazz muziek van start gaan.

Op initiatief van Restaurant de Engel en Companion Events zullen in november en december eerst twee try-out avonden worden georganiseerd om te zien hoe groot de belangstelling in Houten is voor live jazz-muziek. Wanneer de belangstelling voldoende is, zullen de avonden in 2008 een vervolg gaan krijgen, waarbij getracht zal worden om verschillende jazzbands op te laten treden. Kontakten met verschillende bands zijn al gelegd.

Op de jazz avonden zal de Champagnezaal sfeervol aangekleed worden. De zaal gaat om 21.00 uur open en de band speelt vanaf ca. 21.30 uur. Voor de eerste twee avonden bedraagt de entree slechts 5 euro per persoon. Kaarten zijn vanaf woensdag 17 oktober verkrijgbaar aan de zaal en via de internetsite www.jazzinhouten.nl

De eerste band die op vrijdagavond van start gaat is The 5 Brothers Vijf 'brothers' die allemaal geen onbekenden zijn in de jazzwereld. Eén van de leden, Ab Montijn, komt zelfs uit Houten en speelt dus deze avond een thuiswedstrijd.

De volgende avond zal op zaterdagavond 8 december zijn.

Biografie The 5 Brothers
JOOP VAN TOL is de enige brother die,met zijn orkest de STABLEMATES, heeft gespeeld op het North Sea Jazzfestival. Zeer vele jazzmusici van naam hebben van dat orkest deel uitgemaakt. Saillant detail, de legendarische, helaas overleden, Amerikaanse slagwerker Wally Bishop speelde zijn allerlaatste optreden met diezelfde Stablemates. Joops Stablemates speelde veel over de grens. In Frankrijk,Duitsland en zelfs tijdens een Hollandpromotie, in Singapore. Joop van Tol speelt behalve de baritonsaxofoon,ook de tenor,alt,en sopraansax. Bovendien is hij een voortreffelijk klarinettist. Bij de 5 Brothers beperkt hij zich tot de baritonsaxofoon,waarop hij als weinig andere Nederlanders buitengewoon virtuoos speelt.

Brother WIM VAN SCHAIK begon begin jaren 60 als ventieltrombonist/pianist in het Amsterdamse BIRDLAND COMBO van slagwerker Lex Lammen. Dit Birdland combo was het eerste Europese orkest dat een tournee maakte achter het toenmalige IJzeren Gordijn. Polen in dit geval. Het combo speelde in de stijl van Gerry Mulligan. Na enkele jaren ruilde Wim zijn ventieltrombone in voor een schuiftrombone.
Tijdens zijn carrière als televisieregisseur, werd Wim gevraagd toe te treden tot de Gooische Compagnie, het nog steeds bestaande jazztentet van omroepmedewerkers o.l.v Cees Schrama, en richtte een jaar geleden de 5 BROTHERS op,waarvoor hij ook de arrangementen schrijft en weer zijn oude liefde de ventiel trombone bespeeld. Evenals het toenmalige Birdland Combo,spelen ook de 5 BROTHERS in de traditie van de legendarische Gerry Mulligan.

AB MONTIJN als Brother gitarist en bassist zowel als solist als begeleider actief in de muzikanten wereld. De orkesten waarin Ab heeft gespeeld zijn er te veel op te noemen en zijn jarenlange verbintenis met Gijs Hendriks mag niet onvermeld blijven.
Van hem leerde hij de eerste akkoorden en muziek theorie. Als jongen van 19 jaar nam Gijs hem mee naar Frankrijk daarna heeft hij diversen muzikale sprongen gemaakt waaronder het begeleiden van Herman van Veen.
Ab is een liefhebber van geïmproviseerde muziek en dit doet hij met zijn eigen Abs Jazzband en met de 5 Brothers en de V.S.O.P. Bigband. Daarnaast wordt hij vaak gevraagd als gitarist en bassist in div. orkesten.

Brother AB VAN DEN BERG begon zijn jazz carrière onder de bezielende leiding van Peter Ypma op het Koninklijk conservatorium in Den Haag. Ook hij speelde in diverse jazzformaties en begeleidde vele malen gerenommeerde musici als Tony Vos, Jan Menu, Jan Verwey en Eddy Conard. Ook de zangeressen Colette Wickenhagen en Conny van Bergen werden talrijke keren ondersteund door zijn swingende begeleiding. Sinds 1985 is hij een van de vaste begeleiders van zangeres/pianiste Diana Burta. Ook als uitstekend dixielanddrummer slaat Ab nog regelmatig zijn slag.

Brother MARIJN DE RIJK leerde de beginselen van het basspelen van Ruud Jacobs. Begin 60er jaren won hij met Carl Heinsius en Kees Kranenburg jr.het allereerste Loosdrecht Jazzfestival. Hierna volgde een periode waarin hij met veel bekende jazzmusici, in diverse combos optrad. Namen? Trio Pia Beck, De Millers, Tony Vos, Han Bennink, Martial Solal en Herb Geller. Marijn speelde al vroeg in de Amsterdamse legendarische jazzclub Sheherazade, thuishonk van de befaamde Diamond Five. Bij de opkomst van de popmuziek dook Marijn onder in het bedrijfsleven en bleef ook musiceren maar is nu helemaal terug en swingt weer als nooit tevoren. Hij speelt o.a. in de V.S.O.P. bigband en met de 5 Brothers

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2007 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).