David Röell Prijs toegekend aan Barbara Visser

01/10/2007 09:00



Stichting Prins Bernhard Cultuurfonds



Amsterdam, 1 oktober 2007. Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft op voordracht van de jury de David Röell Prijs 2007 toegekend aan Barbara Visser voor haar eigenzinnige en consistente oeuvre. Aan de prijs is een bedrag van 50.000 euro verbonden. De David Röell Prijs wordt 2 november uitgereikt in het Muziekgebouw aan 't IJ.

Barbara Visser (Haarlem 1966) uit Amsterdam studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Tussen 1992 en heden was haar werk op tientallen tentoonstellingen te zien, zowel in binnen- als buitenland. Afgelopen voorjaar verscheen bij een overzichtstentoonstelling van haar werk in Museum De Paviljoens in Almere de publicatie 'Barbara Visser is er niet'. In het voorwoord wordt de titel uitgelegd: met taal kun je zowel de woorden als de verteller laten verdwijnen. Het verdwijnen van de verteller is in het werk van Barbara Visser altijd impliciet aanwezig. Het thema verwijst naar haar opvattingen over kunstenaarschap en het functioneren van kunstwerken. De titel van het boek prikkelde de jury om het werk van Barbara Visser nader te beschouwen. Men vond het opmerkelijk dat sommige van haar werken gerekend kunnen worden tot de klassiekers van de hedendaagse Nederlandse kunst, terwijl de ontwikkeling van haar carrière zich tegelijkertijd in de luwte lijkt af te spelen. De jury typeert Vissers werk als van een uitzonderlijke visuele kracht.

Barbara Visser heeft met haar werk diverse prijzen in de wacht gesleept, waaronder in 1996 de Charlotte Köhler Prijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds, en de prijs voor Best Verzorgde Boeken van het Stedelijke Museum in 1991.

Uit het juryrapport
"Barbara Visser is een consistent oeuvrebouwer. Haar kritische reflectie is scherp en helemaal van deze tijd en de jury acht daarmee haar oeuvre van belang voor het actuele kunstdebat. Barbara Visser er wel!

Bijlagen: statuut en overzicht winnaars sinds 1964

Statuut
David Röell Prijs/Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor Beeldende Kunst

Algemeen
Het Prins Bernhard Cultuurfonds stelt zich ten doel cultuur en natuurbehoud in Nederland te bevorderen.

Specifiek
In 1963 heeft het Cultuurfonds de David Röell Prijs ingesteld ter bekroning van het gehele oeuvre van een Nederlands kunstenaar. Aan de prijs is de naam verbonden van wijlen Jhr. dr. D.C. Röell, destijds hoofddirecteur van het Rijksmuseum en lid van het dagelijks bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Toekenning
De prijs wordt eens in de drie jaar toegekend aan een in het Koninkrijk der Nederlanden gevestigde persoon die zich op het terrein van de beeldende kunst buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt. Wanneer de jury geen geschikte kandidaat heeft gevonden, wordt de prijs niet toegekend.

Bedrag
Aan de prijs is een bedrag van euro 50.000 verbonden. Van dit bedrag kan 25% door de laureaat vrijelijk worden besteed, en 75% dient in overleg met en na goedkeuring van het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds te worden bestemd voor een of meer projecten op het werkterrein van de laureaat.

Benoeming jury
De Raad van Toezicht van het Prins Bernhard Cultuurfonds benoemt en ontslaat de leden van de jury. De jury bestaat uit vijf leden. Deze worden in beginsel voor zes jaar benoemd en zijn niet herbenoembaar. De Raad van Toezicht streeft ernaar ten minste één lid van de vaste adviescommissie Beeldende Kunst waaronder de prijs ressorteert, tot lid van de jury te benoemen.

Overzicht winnaars David Röell Prijs sinds 1964

Jaar Winnaar Discipline
2007 Barbara Visser fotografie
2004 Marijke van Warmerdam beeldende kunst
2002 Roy Villevoye beeldende kunst
2000 John Körmeling beeldhouwkunst
1998 Marlene Dumas tekenkunst
1996 Bertien van Manen fotografie
1994 Wim. T. Schippers intermedia
1992 René Daniëls schilderkunst
1991 Friso Kramer industriële vormgeving
1990 J.C.J. van der Heyden schilderkunst
1989 Prof. W.G. Quist architectuur
1988 Ed van der Elsken fotografie
1987 A.D. Copier industriële vormgeving in glas
1986 Carel Visser en Cornelius Rogge beeldhouwkunst
1984 Jan Schoonhoven werken op papier
1982 Ger van Elk beeldende kunst
1980 Stanley Brouwn beeldende kunst
1978 John Habraken architectuur
1976 Lucassen schilderkunst
1974 Constant tekenkunst
1972 Lies Cosijn keramiek
1970 Otto Treumann grafisch ontwerp
1968 Cornelis van Eesteren stedebouw
1966 Wessel Couzijn beeldhouwkunst
1964 Piet Zwart toegepaste kunsten





http://www.cultuurfonds.nl