Productschap Margarine


Home

02.11.2007

Volledig geraffineerde sojaolie definitief uitgesloten voor allergenenetikettering

Recent is door de Europese Food Safety Authority (EFSA) een definitieve uitspraak gedaan over de (mate van) allergeniteit van volledig geraffineerde sojaolie. Het advies komt erop neer, dat het niet nodig is dit ingrediënt te etiketteren omdat het 'niet erg waarschijnlijk is, dat dit bij gevoelige personen een reactie zal veroorzaken'.

De uitspraak is gedaan in het kader van de Europese Richtlijn 2003/89/EG waarin wordt gesteld dat fabrikanten allergene ingrediënten altijd moeten etiketteren. Voor geraffineerde sojaolie geldt een vrijstelling van de etiketteringsplicht tot 25 november dit jaar, die met deze uitspraak van de EFSA wordt omgezet in een definitieve uitsluiting. Mede op basis hiervan heeft de Europese Commissie een ontwerp geformuleerd, waarin de lijst van uitzonderingen op verplichte allergenenetikettering wordt uitgebreid; publicatie wordt spoedig verwacht (in ieder geval vóór 25 november 2007).

Klik hier voor een samenvatting van de EFSA opinie, de volledige EFSA opinie en de ontwerp richtlijn van de Europese Commissie.

In vervolg op hierop is heeft de EFSA ook recent een opinie gepubliceerd waarin wordt geconcludeerd dat 'stanolen van sojaolie waarschijnlijk geen ernstige reacties zullen veroorzaken bij het beschreven gebruik'. Deze opinie is aangevraagd door Raisio. Een samenvatting en de volledige opinie hierover vind u hier.