Gemeente Vlaardingen


Miljoen zoekresultaten stamboom-site

02 november 2007

Twee jaar geleden, op 29 oktober 2005, lanceerde het Vlaardingse Stadsarchief zijn stamboom-database ISIS op het Internet (zie rechterkolom). ISIS staat voor Internet Studiezaal Informatie Systeem. ISIS heeft in de afgelopen twee jaar meer dan 1,7 miljoen verzoeken verwerkt. Donderdagmorgen 1 november, om 9.13 uur, kon als resultaat daarvan de 1 miljoenste pageview worden genoteerd. Deze pagina werd bekeken door een digitale stamboomonderzoeker op Mauritius.

Unieke database
Er zijn wel meer archiefdiensten die persoonsgegevens uit de doop-, trouw- en begraafboeken en de registers van de burgerlijke stand op het Internet hebben gezet.
Maar nergens heeft men zoals in ISIS Vlaardingen al die gegevens ook aan elkaar gelinkt. Dat betekent dat (bijna) iedereen aan elkaar gekoppeld is, zodat er langzamerhand een overzicht ontstaat van de complete Vlaardingse bevolking door de eeuwen heen.

ISIS vernieuwd en aangevuld
Op 31 oktober 2007 is de ISIS-site vernieuwd, waarbij er weer vele duizenden Vlaardingers zijn toegevoegd.

De complete Burgerlijke Stand over de periode 1811-1870 is nu beschikbaar, aangevuld met diverse andere bronnen, zoals notariële akten. Vele families, zoals bijvoorbeeld Brobbel, Don, Droppert, Fousert, Kijne, Nieuwstraten en van der Windt, kunnen met een paar muisklikken zelfs tot in de 16e of 17e eeuw worden gevolgd.

Invoer bronnen Maassluis
Met grote regelmaat komen er positieve reacties binnen bij de stadsarchivaris over de service die hiermee wereldwijd wordt geboden. Vorige week is een enthousiaste Archiefvrijwilliger begonnen met het invoeren van Maassluise Burgerlijke Standsgegevens, waar ook veel vraag naar is.

Digitale dienstverlening
De uitbouw van deze raadpleegmogelijkheden via Internet, past uitstekend in het beleid van de Gemeente Vlaardingen om de burger hoe langer hoe meer digitaal van dienst te zijn.