Hoogheemraadschap van Rijnland


over molens in Zuid-Holland

Tentoonstelling en boekpresentatie over molens in Zuid-Holland

In het gebouw van het Hoogheemraadschap van Rijnland wordt vrijdag 2 november om 17.00 uur het eerste exemplaar van het boek 'Molenrijk Zuid-Holland; 224 molens in beeld' aangeboden aan de Zuid-Hollandse gedeputeerde Martin van Engelshoven-Huls. Daarna opent dijkgraaf Gerard Doornbos de tentoonstelling Molens in Zuid-Holland.

Nederlandse identiteit

Molens zijn bepalend voor het `Hollandse landschap' en voor de Nederlandse identiteit. Het zijn unieke onderdelen van ons culturele erfgoed en ze worden internationaal gezien als Hollands beeldmerk bij uitstek. Van de 1.200 molens die Nederland tegenwoordig nog telt staan er 224 in Zuid-Holland, dat daarmee de grootste `molenprovincie' van het land kan worden genoemd.

Een nieuw standaardwerk over Zuid-Hollandse molens

Molenboek Ter gelegenheid van het Jaar van de Molens 2007 is in opdracht van de Provincie een nieuw `molenboek' gemaakt waarin alle Zuid-Hollandse molens worden belicht. Daarbij wordt ook ingegaan op de geschiedenis van de molens en hun grote cultuurhistorische waarde. Dit nieuwe standaardwerk is de opvolger van het al heel lang uitverkochte molenboek uit 1980. Anders dan deze voorganger is Molenrijk Zuid-Holland; 224 molens in beeld geschreven voor een breed publiek en is er veel aandacht aan de illustraties geschonken. In het boek staan ruim 450 foto's die hiervoor speciaal door de bekende fotograaf Eppo W. Notenboom zijn gemaakt. De publicatie wordt uitgegeven door uitgeverij Watermerk uit Lekkerkerk in samenwerking met het Erfgoedhuis Zuid-Holland.

Molens ten toon gesteld

De tentoonstelling Molens in Zuid-Holland is eveneens ter gelegenheid van het Jaar van de Molens 2007 gemaakt. De expositie biedt op zestien panelen een veelzijdig beeld van de Zuid-Hollandse molens. Aan de orde komen onder meer de geschiedenis ervan, de verschillende typen en hun functies en werking. Daarbij wordt duidelijk welke belangrijke rol deze op gratis `windenergie' draaiende `machines' in de vroege Hollandse welvaart speelden.

Werelderfgoed

Uiteraard wordt ook ingegaan op het leven in en om de molens en wordt aandacht geschonken aan enkele bijzondere Zuid-Hollandse molencomplexen. Het bekendst zijn hier wellicht de negentien poldermolens bij Kinderdijk, dat enkele jaren geleden door de UNESCO tot Werelderfgoed is verklaard en een molencomplex is waar jaarlijks meer dan honderdduizend toeristen op af komen. Ook spreken de vijf grote Schiedamse Brandermolens (vroeger stonden er twintig) waarin graan voor de plaatselijke jeneverindustrie werd gemalen altijd sterk tot de verbeelding, evenals de fraaie Molendriegang Leidschendam.

Koestering

Het provinciaal bestuur van Zuid-Holland koestert `zijn' molens en ondersteunt ze zowel financieel als door middel van deskundige begeleiding bij onderhoud en restauraties. De tentoonstelling maakt duidelijk dat alle zeilen moeten worden bijgezet om het Zuid-Hollandse molenbezit in goede conditie te houden en dat dit een zaak van ons allemaal is.

De expositie is tijdens openingstijden te bezichtigen van vrijdag 2 t/m woensdag 28 november 2007 in het hoofdkantoor van het Hoogheemraadschap van Rijnland, Archimedesweg 1 te Leiden.

De Vlieger, Voorburg

Expositie in het Erfgoedhuis

Expositie in het Erfgoedhuis

'Droge voeten, schoon water!'