Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

KUNSTENAARS LATEN ZICH INSPIREREN DOOR DE RUYTER IN MUZEEUM

Het Zeeuws maritiem muZEEum in Vlissingen toont van 2 november 2007 tot en met 27 januari 2008 werk van diverse kunstenaars die zich hebben laten inspireren door het portret van Michiel de Ruyter. Deze tentoonstelling kan gezien worden als de tegenhanger de tentoonstelling Vrouwen aan de Wal, die ook te zien is in het muZEEum.

Het Zeeuws maritiem muZEEum toont in de Scheldezaal een overzicht van een aantal hedendaagse kunstenaars die zijn geïnspireerd door de Michiel de Ruyter. Opvallend is dat men zich vooral heeft laten inspireren door zijn portret. Een reden waarom er ook 17e en 18e eeuwse gravures aan de expositie zijn toegevoegd, zodat de bezoeker zelf een vergelijking kan maken tussen de oude en hedendaagse reflecties op de zeeheld.

Op deze tentoonstelling zal werk te zien zijn van Nick Oudshoorn, Bram Herens, Vyacheslav Mikhailov, Har de Jongh, Leentje Linders, Jack Staller en Arne Zuidhoek. Er zijn schilderijen, maar ook grafisch werk en illustraties te bewonderen.

Nick Oudshoorn startte in 1999 met de productie van een serie portretten van "erflaters", zoals Erasmus, Willem van Oranje en Michiel de Ruyter. Op de tentoonsteliing is een acryl op doek te zien en ook vier zeefdrukken met hetzelfde onderwerp. Bram Herens toont op het schilderij De Doorluchtige Zeeheld verbeeld als een jongen in elegante barokkledij. Op zijn borst is een schip geschilderd in de zogenoemde "pennetrekken"-techniek, die met een ononderbroken pennetrek/verfsleper is gemaakt. Net als in veel van zijn andere werken loopt ook in dit werk de portrettering van Michiel de Ruyter en van hemzelf in elkaar over. De Russische schilder Vyacheslav Mikhailov zegt geïnspireerd te zijn in de techniek van schilders als Rembrandt en Bol. Naar aanleiding van een bezoek aan het muZEEum, waar een portret van De Ruyter van de hand van Bol hangt, heeft hij zijn visie op het doek gezet.

Leentje Linders toont een bijzondere voorstudie van een tweeluik met daarin oude beelden van De Zeven Provinciën (het schip waarop Michiel de Ruyter voer), gecombineerd met een portret van de admiraal zelf en daarnaast zijn moderne evenknie. Leentje Linders rondde in 1972 haar opleiding aan de Vrije Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag af en specialiseerde zich in het perfectioneren van oude druktechnieken. Hiermee wil ze een lijn trekken tussen heden en verleden.

Van zowel Jack Staller als Arne zuidhoek zijn diverse illustraties te zien. Jack Staller is ontwerper, striptekenaar, schilder en schrijver. Tijdens zijn omvangrijke loopbaan in de reclame en de grafische industrie heeft hij een groot aantal campagnes ontworpen, o.a. voor ABN-Amro en Hoffman-Laroche. Hij heeft daarvoor diverse prijzen en vermeldingen gekregen. In de tentoonstelling zijn van zijn hand drie tekeningen te zien die gemaakt zijn voor het boek De Admiraal, dat geschreven is samen met Graddy Boven. Arne zuidhoek, naast illustrator ook auteur van diverse maritieme boeken, maakt pentekeningen in haast grafische stijl. Hij laat zo de oude traditie van het oude boek herleven door zijn tekeningen.

Het muZEEum is het hele jaar geopend van:
Maandag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur Zaterdag, zondag en feestdagen 13.00-17.00 uur U vindt het muZEEum aan de Nieuwendijk in Vlissingen, telefoon 0118-412498. Wilt u meer informatie? Kijk dan op www.muzeeum.nl.
---

Oktober 2007



Ingezonden persbericht