Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Voor onmiddellijke publicatie

Bijzondere uitvoering Canto Ostinato op vier vleugels

Pianomarathon in hal station Utrecht Centraal

Vijf pianisten met hun machtige Fazioli-vleugels vormen vrijdag 2 november een muzikaal knooppunt op station Utrecht Centraal. In de hal speelt het Piano Ensemble tussen 15.00 en 21.00 uur het altijd intrigerende Canto Ostinato van componist Simeon ten Holt. Met deze bijzondere uitvoering openen de vijf musici de Klassieke Muziekweek Liever Live die deze dag van start gaat en tot 11 november duurt.

Het Piano Ensemble, een steeds wisselend Internationaal collectief pianisten, bestaat ditmaal uit Eka Kuridze, Fred Oldenburg, Tamara Rumiantsev en Sandra en Jeroen van Veen. De laatste is ook de initiator van dit concert. Van Veen, tevens voorzitter van de Simeon ten Holt Foundation die het muzikale erfgoed van de in Bergen woonachtige componist bewaakt, speelt wel vaker op bijzondere locaties, maar noemt Utrecht CS wel een heel bijzondere plek. "Een lang gekoesterde wens gaat hiermee in vervulling."

Utrecht is vanaf de jaren tachtig de plaats waar de muziek van Ten Holt vele keren ten gehore werd gebracht. De grote zaal van Muziekcentrum Vredenburg was menigmaal het podium voor officiële premières en was enkele jaren terug nog het decor van een heuse Ten Holt Marathon die 12 uur aan een stuk duurde.

De muziek van Ten Holt is een vorm van 'rotonde muziek'. In tegenstelling tot de gangbare 'stoplichtmuziek', waar alles door de componist wordt bepaald en voorgeschreven, bepalen in 'rotondemuziek' de musici zelf de doorstroom van allerlei muzikale processen als sterkte, speelmanier, herhaling en register. Het is een ontmoeting tussen de musici die meer weg heeft van een urenlang ritueel dan van een klassiek concert. "De muziek heeft veel weg van een reis; je stapt als reiziger in een trein die door het landschap rijdt," zegt Van Veen over Canto Ostinato. Over Ten Holt zegt Van Veen: "Wanneer Simeon Amerikaan zou zijn geweest, was hij allang wereldberoemd. Nu heeft hij in ieder geval in Nederland een grote en trouwe schare fans en dat kunnen er op 2 november alleen maar meer worden."

De pianisten spelen op 2 november het hele werk twee maal; vanaf 15 uur en 18 uur en in beide gevallen duurt het stuk ongeveer 2,5 uur. De vier Italiaanse Fazioli's waarop wordt gespeeld, de Ferrari's onder de vleugels, zijn ook gebruikt bij de opnames van de Simeon ten Holt 11-cd-box met alle meer-pianocomposities, die in 2005 verscheen bij Brilliant Classics.

Wat: Canto Ostinato voor vier vleugels van componist Simeon ten Holt Waar: hal Utrecht Centraal Station
Wie: Eka Kuridze, Fred Oldenburg, Tamara Rumiantsev, Sandra Mol en Jeroen van Veen. Wanneer: vrijdag 2 november 2007, aanvang 15 uur en 18 uur Meer informatie: www.simeontenholt.org | www.piano-ensemble.org | www.klassiekemuziekweek.nl

EINDE PERSBERICHT

Noot voor de redactie/

Ingezonden persbericht